Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patrik Pettersson: Lotta hittar bara halvvägs till sommaren

Det är jättarnas kamp i tv om sommaren. Huvudstad mot västkuststad. Skansen mot Liseberg. SVT mot TV4. Men vad som skulle kunna bli en rafflande kamp om att ge tittarna mest sommarkänsla, planar mest ut som en walkover.
I går hade “Lotta på Liseberg” premiär i TV4, medan det dröjer ytterligare en vecka innan “Allsång på Skansen” visas på SVT. Men Liseberg har ingen chans mot Skansen, det vet väl alla?
Känslan infinner sig aldrig, inte den där riktiga sommarkänslan. Och det är den vi vill ha till varje pris. Det är därför vi sätter oss i soffan och tittar på sommar-tv.
Ja, Lotta Engberg är himla glad och trevlig. Hon är folklig dessutom, igenkänd och trygg. Hon tar i från tårna för att förmedla glädje och uppsluppen sommarfest, men det är ändå något som inte stämmer. Det skär sig. Det känns krystat och falskt.
Jag föreställer mig Tyskland. Det är temadagar någonstans i djupaste Bayern och temat är Sverige. Den skäggige borgmästaren med filthatt vill ha en föreställning av kaliber och hyr in ett gäng showartister. Deras uppdrag är enkelt: förmedla en bild av ett somrigt Sverige där alla heter Inga och inga har sorger.
Då kan man tänka sig hur det går. En svensk på besök förundras över spektaklet. Skulle det där vara Sverige? Med evigt blå himmel och ljumma vatten där man kan bada naken hela natten utan att frysa? Att titta på Lottas föreställning från Liseberg är lite samma sak.
Det blir för bra för att vara sant. Sommaren är inte en enda lång allsångskavalkad med smultron och dans i gräset. Visst, i bland är den så, men lika ofta är den regnig, blåsig, skrapsår och pollenallergi. Den bild av sommaren som Lotta försöker förmedla finns inte, kanske är det därför jag har svårt att tro henne.
Däremot lyfter programmet när den talangfulla Sanna Nielsen kliver in. Och när Loa Falkman sjunger “Till havs”. För just den låten är som sommaren - nyckfull, omväxlande och lite vemodig.
Och till och med jag blir glad när Tomas Ravelli sjunger “När vi gräver guld i USA” i publiken, för det är i alla fall på riktigt.
Nya serien “Kyst til kyst” på DR1 är den populärkulturella geografilektion om Danmark du aldrig fick i skolan. I går startade den, med nedslag på Nordsjälland, alltså just runt vår knut. Det handlade om Öresundstull. Sänds även 22 och 26 juni, samt 5 juli.
SVT2 visar repis av “Vem vet mest?” från 2008. Som när man ska ha en trevlig kväll med sällskapsspel och Trivial Pursuit-frågorna känns allt för välbekanta.
I kväll SVT visar elva novellfilmer i sommar. I kväll visas den andra, “Den bästa utsikten”, i regi av Petra Revenue. I rollerna bland andra Tomas von Brömsen och Sten Ljunggren - bara det en anledning att slå på tvåan 21.30.
Se på webben!

Den historiskt intresserade kan kolla in “Hitlers hemliga anläggningar” och planerna på världshuvudstaden Germania på SVT Play fram till den 17 juli.
Gå till toppen