Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I Svanshall lever fisket

I Svanshalls hamn på Kullahalvön tillhör var tionde båtplats en yrkesfiskare. Skälderviken bjuder fortfarande på både sjötunga och lax.

Den som kommer landvägen till Svanshall ser redan på den slingrande byvägen ett tecken på vad som skapat hamnen och samhället en gång. Sillakärringen med sin rullebör står för ett välstånd som kan sägas prägla det lilla fiskeläget än i dag.
– Många av de som lever här bor i sitt släkthus, berättar Lennart Jansson som är Svanshallsbo och fiskare i tredje generationen. Det är mycket roligare än att de säljs till sommargäster, även om en del av släkthusen bara är bebodda om sommaren.
Han uppskattar att det är folk året runt i cirka två tredjedelar av husen i byn. Många är släkt med varandra. Det är till exempel Lennart Janssons farbror Allan som skapat Sillakärringen.
När vi hälsar på i hamnen har Lennart just varit och lämnat dagens fångst och avslutar med att spola av sin båt.
– Vi är fyra yrkesfiskare som utgår från Svanshall. Den största delen av fångsten hämtar vi i Skälderviken och Öresund. Vi har ju inte så stora båtar.
Han visar ett starkt engagemang för det småskaliga kustnära fisket, som är under ständigt hot från både myndigheter och politiker.
– Vi fiskar till exempel på samma kvot som de stora båtarna. Det blir inte rättvist.
Tio minuter senare börjar måsarna åter flockas. Långt innan man varken ser eller hör att en av de andra fiskarna är på väg mot hamnen verkar de ha full koll.
Kristian Nilsson har haft sina garn bara några sjömil utanför hamnen och återvänder med en fyra - fem lådor sjötunga och skrubba.
Fångsten ska till Gilleleje, men får åka bil.
– Det tar för lång tid att köra dit med båten.
Innan han hunnit lasta upp delikatesserna på kajen kommer Bente Jörgensen från Esbjerg på cykel.
Hon bor i husbil just till väster om hamnen och är på jakt efter ett alternativ till midsommarens matjessill.
– Den fisken är gruesom, säger hon. Annars äter jag all sorts sill men matjessillen borde stannat i Holland.
När Kristian Nilsson slår av motorn på båten blir det bara obetydligt tystare. Det klassiska dunket från fiskebåtarna är för länge sedan utbytt mot tysta och mer miljövänliga dieselmotorer.
Måsarna inser att det inte är deras tur att serveras och återgår till stenarna invid vågbrytaren. Solen skiner, det är i stort sett vindstilla och ett par kommer ut från restaurangen med var sin strut i handen.
– Vi kör hit från Helsingborg ganska ofta för att här är så vackert, säger Nancy Öhlin och sveper med struten över hamnområdet och Skälderviken.
På andra sidan faller ljuset på Bjäres potatisspäckade sydsluttningar.
Det är tisdag eftermiddag i Svanshall. I juni.
Gå till toppen