Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dykning misslyckades

Dykningarna vid Gustaf Adolf-schaktet i Hustofta sydost om Höganäs fick avbrytas på tisdagen. Kommunen har haft tankegångar på att kanske öppna huvudschaktet som är 100 meter djupt och vattenfyllt.

Här nere har det varit bland annat ett gammalt stall och en biograf. En idé var sedan att placera ut en kamera med strålkastare som sedan skulle skicka bilderna vidare till ett kommande gruvmuseum. Men undervattensroboten från Göteborgsföretaget Frog kom inte längre ner än till 68 meter.
– Nej, det går inte att komma längre ned eftersom det ligger massvis med bråte i vägen. Det är trist att få avbryta men det är inget att göra, säger Johan Skoglöf från företaget Frog.
På plats var även kommunalrådet Péter Kovács (M) som själv hjälpte till med undervattensarbetena. På en tv-skärm uppe i pumphuset visades bilder från undervattensroboten. På skärmen framträdde bland annat gamla rör och schaktväggar i ett övrigt ganska grumligt vatten.
– Vi funderar på att gräva oss fram till huvudschaktet och gå ner i det eftersom allt tyder på att det är fri väg hela vägen ner där. Men det måste förstås förankras politiskt först, säger Péter Kovács.
Även om uppdraget att komma ned till botten på 100 meters inte lyckades så tyckte ingen av de inblandade att tisdagen var helt fördärvad.
– Nej, det är ju inte var dag precis vi får uppdraget att leta efter en gammal vattenfylld biograf i underjorden. Det har trots allt varit ganska spännande, säger Johan Skoglöf.
Bilder från robotens framfart i underjorden finns tillgängliga på kommunens hemsida.
Gå till toppen