Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett anspråkslöst förslag

Tack Svenskt Näringsliv, och nationalekonom Malin Sahlén, för att ni värnar om Sveriges unga. Ert nyligen lagda förslag om att sänka studiebidraget för dem som studerar på så kallade lågproduktiva utbildningar är mycket modigt och förtjänar all uppmuntran och stöd.

Förhoppningsvis förhindrar signalerna horder av vilsna unga från att nyttolöst "slöstudera". Förhoppningsvis sjunker därmed essäer om Harry Potter och Marguerite Duras till botten av historiens dasstunna, där de hör hemma, improduktiva och vinstfientliga som de i grunden är.
Dessutom kan vi med förslaget se fram emot att Sveriges unga intellekt riktas från för er farligt kritiskt tänkande i landets universitetslokaler, och därigenom försäkra oss om er fortsatta existens.
Men. Ni borde ha tagit ut svängarna mer. Tagit bladet från munnen och dragit de logiska slutsatserna av resonemanget. Är det inte mer kostnadseffektivt att helt hoppa över studierna? Att skära bort möjligheten att göra ekonomiskt felaktiga val?
Åtminstone borde man i grunden göra om konstutbildningarna i landet, så att de bättre speglar verkligheten som studenterna efter examen släpps ut i. Det här är mina anspråkslösa förslag till nästa utspel. Ni får dem alldeles gratis:
Avskaffa den reguljära konst- och teoriutbildningen. Gör om konsthögskolan till en praktisk och yrkesförberedande verksamhet. Låt vissa studenter se alla avsnitt av Antikrundan för att sedan starta egna auktionsfirmor. Låt övriga utbildas i att känna igen barnpornografi, så att de med öga för anständighet blir anställningsbara inom såväl privata som offentliga verksamheter.
Ge filosoferna i uppdrag att slutgiltigt fastställa det goda, det sanna och det sköna. Låt Stefan Fölster granska och korrigera resultatet. Stäng sedan ner institutionerna.
Eller, varför inte ta i på riktigt. Varför inte föreslå att bränna böcker i villornas värmepannor när vi väl är igång. Kostnadseffektiv användning av kunskap. Kan med fördel skattesubventioneras.
Gå till toppen