Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patrik Pettersson: Alla måste bada - men varför?

Gotland har tappat upp ljummet badvatten i sin årliga ankdamm. Politiska partier, företag, organisationer och mediebolag skickar sina vassaste hjärnor. De byter om till badbyxor och baddräkt, och så badar de.
De plaskar och det skummar och det gungar i Almedalen. Stämningen är god. Anders Borg stänker inte vatten i Tommy Waidelichs ögon för att vara elak, de kastar snarare badboll med varandra och ropar “var har du köpt dina snygga speedos?”. Det är öppenhjärtligt, vänskapligt och sommaravslappnat.
Klart att SVT-programmet “Debatt”, Sveriges nationarena för diskussion, måste finnas på plats.
Men det är inte lika självklart vad de gör där. I gårdagens program var det tydligt att själva målet med att sända från Almedalen är just att vara på plats i Visby. Ämnet är inte lika viktigt. Till och med vem som debatterar verkade viktigare än vad som debatteras.
Patrik Sjöberg, Anders Borg, Tommy Waidelich, Gustav Fridolin. Bara män, men ändå namn som ger tyngd åt ett tv-program. Piffi-all-kryddan på moset var Björn Ranelid. Han pratade om det han brukar prata om, som barn vars drömmar träffar framtiden i hjärtat och liknande dimhöljda metaforer.
Och för att inte prata om Jesse Jackson, den amerikanske baptistpastorn som stod vid Martin Luther King Juniors sida i medborgarrättsrörelsen i USA. Han var det där flingsaltet som SVT verkligen behövde för att locka tittare. Han fick några minuter att förklara att Sverige borde omfamna multietnicitet, som om vi hade trott att han skulle säga motsatsen.
Det sägs att en groda vänjer sig vid värme i vatten, inte inser att den behöver hoppa ut förrän det är för sent och för varmt och den kokas till döds. I SVT:s debattpool hade den kunnat simma för evigt bland har-vi-hört-dem-förr-ämnena skolkommunalisering, bilfabriker och knappa resurser.
Oavsett hur många varv man simmar i ankdammen är man fortfarande i Visby. Programledare Belinda Olsson brukar vara skarp, men inte ens hon kan göra vin av gammalt badvatten.
Jag slår ett slag för “Kyst til kyst” på DR1 igen, måndagar klockan 20. I går plockade danskarna upp en käke med tänder ur Köge bukt.
Jag kan inte låta bli att placera Lotta och hennes Lisebergsshow under minusrubriken. Hon har inte blivit ett dugg mindre hurtfrisk sedan förra måndagen. Jag bänder loss knapp 4 från min fjärrkontroll!
I kväll Aldrig är tv så somrigt som när Allsång på Skansen blinkar till i rutan. Och efter förra veckan skulle man även kunna säga att tv aldrig är så skånskt som då. Förra veckans rödgula tema fortsätter delvis även i kväll när Hasse Andersson, Siw Malmkvist och Lundafödda Miriam Aïda gästar Skansen. Klockan 20 på ettan.
Se på webben!

Mitt ute i Stilla havet finns en kontinent av plast. Knappast något att gå i land på, men fåglar och sjödjur äter de små plastbitarna och kvävs till döds. Kolla själv på www.vbs.tv/en-se/watch/toxic/toxic-garbage-island-1-of-3.
Gå till toppen