Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Myter och verklighet på Pepes Bodega

1991 blev en del av det gamla varmbadhuset till nattklubb. Det skulle vara ett sommarprojekt tillsammans med ägaren till restaurangen Fiskbiten i samma byggnad. Tjugo år senare har Pepes Bodega 1200 kvadratmeter gästyta.

Myterna kring Pepes Bodega är många. De handlar om kristallrum, dyr champagne som hälls rakt ner i avloppen och kändisar. Fredrik "Fegge" Olofson, vd och delägare i Pepes, kan ta död på några av myterna på stående fot.
– Alla känner till det här med vaskning. Men jag har aldrig sett någon som köpt två flaskor champagne bara för att hälla ut den ena och jag vet ingen annan som har sett det heller. Sedan vaskningen blev en stor snackis har det hänt att någon har köpt två flaskor Ramlösa och bett bartendern hälla ut den ena, däremot, säger han.
Kristallrummet är tänkt att vara exklusivt och är bara öppet under ett 15-tal kvällar om året. Bara de som får komma in ska veta hur man gör för att komma dit. Mellan 150 och 170 gäster får plats åt gången.
– Det är en mix av människor som får komma upp där. Det handlar om gäster som är beredda att betala 4 000 kronor för en flaska champagne. Det finns annat än champagne där uppe, men det handlar inte om något ölställe, säger Fredrik Olofson.
Sedan starten har han och kollegorna valt att ta vara på mediernas fokus genom att satsa på extrema saker. Vissa har fungerat, andra inte.
– Den extremaste idén som vi har nappat på gick inte att lösa. Det handlade om en lyftkran som lyfte upp en restaurang för 14 personer 75 meter upp i luften. Därifrån skulle man kunna se tennis från helikopterperspektiv och sedan bli nersläppt på vår balkong. Men säkerheten kring lyftkranen gick inte att lösa, säger Fredrik Olofson.
Han menar att Pepes Bodega har en kultstatus och att man var en bidragande orsak till att tennisen fick ett lyft i början av 90-talet. Tillsammans med en dryckesleverantör startades beachvolleybollen, som fortfarande arrangeras varje år, där idrottsmän från andra sporter fick möta tennisspelarna. Evenemanget växte och efter ett tag blev det slagsmål om platserna. Det drog fler kändisar till tennisveckorna.
– Det blev att de som spelade hade jäkligt roligt tillsammans och sedan hakade resten på. Det handlar om så mycket runt omkring tennisen de där veckorna, säger Fredrik Olofson.

Pepes Bodega

Fredrik Olofson startade Pepes 1991 tillsammans med Lasse Bengtsson och Torbjörn Nobel, som drev Fiskbiten i huset. Det var efter en resa i Asien som de tyckte att det borde finnas ett uteställe likt dem de besökte där i Båstad. När de kom hem öppnade de den lilla klubben på 19 kvadratmeter, med tema från favoritfilmen Sällskapsresan. Hösten efter kompletterade de storyn genom att, precis som föregångarna i filmen, besöka Brasilien. Fredrik Olofson och Lasse Bengtsson bor fortfarande i Brasilien på vintrarna.
Gå till toppen