Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EM-guld till Louise Hansson

Silver ena dagen, guld nästa. Louise Hansson simmade i mål som etta på 50 meter fjäril på junior-EM – och sänkte sitt pers med fyra tiondelar.

Louise Hansson är bäst i Europa.Bild: Britt-Mari Olsson HD/NST
– Obeskrivligt. Det känns jättebra, det var ett väldigt bra lopp, säger Louise Hansson ett par timmar efter sitt sensationella EM-guld i Belgrad.
Louise är lycklig när Sporten lyckas få kontakt via en sprakig telelina. Finalen vann hon med minimal marginal, endast två hundradelar skiljde mellan henne och den ryska tvåan.
– Det var tight. Det kändes bra men jag visste inte att jag vunnit förrän jag tittade upp på resultattavlan.
Louise slog sitt personliga rekord med över fyra tiondelar när hon stötte mot kaklet på 27,04. Den senaste perioden har Helsingborgaren simmat mycket fjäril, vilket möjligtvis kan förklara den brutala kapningen av perset. Loppet har hon ännu inte hunnit se på video och kan därför inte svara på vad det var som stämde så bra just i går.
– Svårt att bedöma men det kändes väldigt bra och lätt. Det var skönt, säger hon.
Guldet är Hanssons andra medalj i mästerskapet. I lördags tog hon silver på 50 meter fritt. Därmed kan Louise Hansson åka hem med minst sagt överträffade förväntningar. Själv hade hon inte kunnat drömma om sådana framgångar.
– Jag hade hoppats på att simma finaler och komma så bra som möjligt. Jag ville simma på pers och ha roligt med kompisarna.
Louise är femton år och därmed ett år yngre än många av motståndarna.
– Det här är min absolut största tävling hittills. En bra lärdom och nästa år har jag chans att komma med igen.
HS-tränaren Jonas Lundström är lyrisk över framgångarna.
– Det är stort, riktigt stort.
Elittränaren såg inte loppen live på plats i Serbien utan följde tävlingen via mobilen.
– Ett guld och ett silver på sitt första junior-EM. Det är helt sanslöst.
Gå till toppen