Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En nödvändig gambling av HIF

Om HIF spelar ett högt spel när klubben säljer Marcus Nilsson är inte en fråga för HIF.

Bild: Britt-Mari Olsson HD/NST Britt-Mari Olsson
Som vi kunde berätta mitt under matchen mot Djurgården var det alltså Marcus Nilsson som blev förste HIF:are att säljas den här säsongen.
Nyheten spred sig snabbt på sektion 37 som skanderade "Marcus Nilsson är röd och blå" samt "Välkommen tillbaka".
HIF har sålt sin ende ordinarie mittback. Vi får inte glömma att Peter Larsson endast är på lån och bakom honom hittar vi Joseph Baffo, en skadad Hannu Patronen och högerbacken Markus Holgersson som alternativ.
Sålde man därmed SM-guldet och är det fler spelare på väg ut?
Frågor som det lär snackas om runt om i Helsingborg i dagarna.
Det handlar egentligen inte om vad HIF gör, utan är tvunget att göra.
För knappt 14 dagar sedan sa HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg så här när det handlade om att sälja:
"Vi är helt iskalla. Vi vill vinna allsvenskan och har inte ens börjat Europaspelet. Vi sitter still i båten med den trupp vi har".
Det är en nobel och fin tanke, men det finns dessvärre en verklighet även inom fotbollen som inte unnar HIF och övriga svenska klubbar att sitta still i båten.
Marcus Nilsson skrev ett långt kontrakt med löfte om att få gå när chansen kom. Därmed hjälpte han HIF och nu hjälper HIF honom. Kostar det ett SM-guld så skedde den skadan redan långt tidigare.
Första gången jag såg Marcus Nilsson i aktion var på Bislett i Oslo. HIF mötte Vålerengen i Royal League och alla spelare var kanske inte helt hundra taggade på planen som omgärdades av snödrivor och kylig vinterluft. En som verkligen ville spela var nyss 19 år fyllda Marcus Nilsson som vikarierade som mittback. Han kämpade, slet och var sådär som Marcus Nilsson oftast är nuförtiden. Stabil med en rejäl vinnarskalle.
Jag träffade en viss Jesper Jansson efter matchen, den gången var han runt HIF i form av agent.
"Vilken inställning han visar. I slutet rusar han över halva plan för att hindra en kille för att göra ett uppspel. Kanske naivt för en mittback att jaga 70 meter upp i banan för att fördröja spelet, men det visar vinnartakter och det gillar jag", sa Jansson den gången.
Nu är Jansson sportchef och har sålt sin ende ordinarie mittback. Peter Larsson är på lån och med tanke på allt som surras kring affärer med FC Köpenhamn är det inte HIF som på något sätt bestämmer hur man ska sitta i båten.
Gå till toppen