Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

HIF får över tio miljoner för Nilsson

Försäljningen av Marcus Nilsson innebär att Alexander Gerndt inte behöver stressas iväg, även om förre styrelseledamoten Bengt Adolfsson ska ha sin del av kakan.

Marcus Nilsson.Bild: Sonny Thoresen Foto:
HIF fick bra betalt för sin mittback Marcus Nilsson. Enligt uppgifter till Sporten handlar det om en summa mellan 10 och 15 miljoner kronor.
Den förre styrelseledamoten Bengt Adolfsson har via sitt företag HIF-support KB rätt till 20 procent av övergångssumman. Men den stora delen tillfaller HIF.
– Jag är nöjd, säger sportchef Jesper Jansson, men egentligen inte överraskad. Det är så här jag jobbat sedan ett tag tillbaka.
Numera skrivs kontrakten i HIF så att de går ut vid sommaren och inte som traditionellt vid årsskiftet. Den lilla, men inte oviktiga, detaljen gör att spelaren har minst ett helt år kvar på avtalet när det stora transferfönstret öppnar på sommaren. Marcus Nilssons kontrakt skulle ha tagit slut sommaren 2012 och tack vare det får HIF ungefär dubbelt betalt.
– Vi har anpassat oss till det internationella. Vill vi sälja en spelare ska det inte vara till Norge eller Sverige utan ut i Europa och då är det sommarfönstret som är det stora, förklarar Jansson.
Betyder försäljningen att en försäljning av Alexander Gerndt är längre bort?
– Det innebär ju att vi har mer att röra oss med. Vi behöver inte sälja Gerndt, han har ju kontrakt med oss och med försäljningen av Mackan kan vi ta det lugnt. Egentligen handlar det nu om att vad som händer med Peter Larsson. Det är upp till FC Köpenhamn och Peter vad de vill, men vi vill så klart behålla honom.
FCK har ju varit intresserat av ständigt aktuelle Alexander Gerndt. I går gjorde den danska storklubben dock klart med den senegalesiske anfallaren Pape Pate Diouf från Molde och därmed kan Gerndt glömma FCK.
Enligt uppgifter till TT var danskarnas bud 20 miljoner plus mittbacken Peter Larsson som är på lån hos just HIF. Men HIF vägrade acceptera förslaget.
– Alexander var FCK:s förstaval, men Helsingborg ville inte sälja. Därför fick de ta andravalet, som var han från Molde. Jag fick reda på det här för två dagar sedan, säger Gerndts agent Per Jonsson till TT.
Men det innebär inte att intresse saknas från annat håll. Enligt brittiska Sky Sports är en hel uppsjö klubbar intresserade av HIF:s skyttekung. Fulham, Blackburn, West Bromwich, Köln, Kaiserslautern, Wolfsburg, Twente och Utrecht kan läggas till listan. Men i och med försäljningen av Nilsson behöver inte HIF hetsa fram ett avslut.
– Alexander vill lämna. Det finns bud som är bättre än Köpenhamns, men det måste vara rätt klubb att gå till också. Utrecht är en klubb som har varit på tapeten ganska länge. Men vi får se, i dagsläget finns det inget som är aktuellt, säger Per Jonsson.
Gällande Bengt Adolfsson har han fortfarande intressen i HIF-truppen. Den dag Rasmus Jönsson säljs kan Adolfsson kvittera ut sina sista 20 procent.
Gå till toppen