Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vikensyskon seglar för Sverige

Syskonen Filippa och Ian Linde, 14 och 12 år, tävlar med landslaget i optimistklassen nästa vecka. Filippa slutade på fjärdeplats i junior-SM i juni.

Vikens hamn en solig förmiddag. Syskonen Filippa och Ian Linde bär blå-gula flytvästar med texten "Team Sweden" tryckt på ryggen. Det går knappast att ta miste på att det här inte är vilka söndagsseglare som helst.
De är nämligen uttagna till svenska landslaget i juniorsegling och till helgen åker de till Sønderborg i sydostligaste Jylland. Där ska de delta i nordiska juniormästerskapen.
För Ians del är det första gången. Filippa tävlade redan förra året i Helsingfors.
De har seglat i fem år och tävlat i tre. Filippa kom fyra på senaste junior-SM och Ian kom på 19:e plats.
– Vi tränar kanske en gång i veckan, och vi tävlar nästan varje vecka. Varje regatta är en träning inför nästa regatta, säger Ian.
Av de 54 ungdomarna i landslaget är bara tre från Skåne. Förutom Vikensyskonen är det en från Lomma.
Lördag och söndag är det träning på Jylland. På måndag är det förtävling och på tisdag och onsdag är det allvar, med final på fredag.
– När det väl är tävling vill man gärna sticka ut en stund innan och känna på havet och se hur banan är. Det är viktigt att förbereda mentalt, äta rätt och dricka mycket, säger Filippa.
Man kör tre-fyra lopp på vardera en timme, med knappt en timmes paus mellan.
– Efteråt är man trött. Man kan inte bara sitta och ta det lugnt, man måste hålla koll på vad de andra gör, fråga sig varför de seglar där de gör, om det är bättre vind där. Man ska försöka att inte segla mot en enskild person, men det är klart, i sista racet kan man segla mer taktiskt och försöka slå en viss person om det behövs för att vinna, säger Ian.
I början av juli var hela juniorlandslaget på träningsläger i Domsten, tack vare en av tränarna i Wikens båtselskap.
Öresund bjuder enligt både Filippa och Ian på bra segling.
– Här är bra vind, kraftiga strömmar och vågor. Baggen vid Saltsjöbaden i Stockholm är sämst. Där blåser nästan aldrig utan man måste jaga vindbyar hela tiden, säger Filippa.

Framgångsrikt Viken

Filippa och Ian Linde bor i Viken och tävlar för Wikens båtselskap, men nu alltså även för hela Sverige.
I junior-SM i juni slutade Filippa på plats 4 av 72 startande i optimistklassen för tjejer. Ian Linde slutade på plats 15 av 126 startande i pojkklassen. Dessutom deltog klubbkompisen Oliver Uziel, som slutade på plats 38.
Förra året kom Filippa på plats 29 av 80 startande i nordiska juniormästerskapen.
Resultaten från nordiska ungdomsmästerskapen i segling i Sønderborg kommer att finnas på: http://www.syckapsejlads.dk/JNoM%202011/Results
Gå till toppen