Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen splittrad inför derbyt

Skånepolisen har haft en hektisk lördag. Kommenderingen som ska sköta derbyt fick kallas in för att sköta gränskontrollerna i Skåne efter de tragiska händelserna i Norge igår.

Bild: Johan Persson
— Händelserna i Norge påverkar oss både känslomässigt och tjänstemässigt. Vi aktiverade personal som skulle arbeta med derbyt för att bevaka gränserna i Skåne. Det handlar om exempelvis Sturup, Öresundsförbindelsen och övergången mellan Helsingborg och Helsingör, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig på polisen i Skåne.
Men klockan nio på lördagsförmiddagen kom beskedet att bryta den utökade bevakningen vid gränserna.
— Det stämmer. Efter det har vi kunnat koncentrera oss mer på derbyt, men vi har dessutom World scout jamboree att ta hänsyn till ur en säkerhetssynpunkt. Det kommer att bli en minst sagt hektisk helg.
Enligt Ewa-Gun Westford var läget lugnt timmarna innan derbyt.
— Det är läge grönt. Vi har koll på ett hundratal MFF-supportrar som befinner sig i Malmö och i Helsingborg har runt 300 supportrar samlats på Knutpunkten, säger hon.
Som HD tidigare har rapporterar så planerade supportrarna i Helsingborg att "belägra" Knutpunkten för att tvinga polisen att plocka av MFF-supportrarna i Ramlösa eller i Maria park. Detta efter att polisen tvingade HIF-supportrarna att stiga av tåget vid Malmö central i samband med förra derbyt. Något som renderade i en fyra kilometers extra promenad för supportrarna.
Men hur polisen kommer att agera vill Ewa-Gun Wesford inte kommentera.
— Jag kan inte gå in i detalj på hur vi ska hantera detta, men givetvis har vi koll på hur supportrarna rör sig. Nu avvaktar vi och ser vad som händer. Förhoppningsvis ska det här bli en lugn tillsttällning.
Gå till toppen