Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Supportrar kritiska mot polisens insats

Bristande information och dålig organisering. Det är omdömet från MFF-supportern Ulf Nilsson som nu förbereder en JO-anmälan mot Helsingborgspolisen för insatsen under helgens derby.

Han menar att det började redan under tågresan från Malmö till Helsingborg.
– Det var ju sagt att alla från Malmö skulle ta ett tåg. Jag och min flickvän visste att ett HIF-gäng skulle samlas på Knutpunkten, så vi bestämde oss för att hoppa på samma tåg i Lund så att vi inte skulle komma dit ensamma, säger Ulf Nilsson.
Enligt honom tilläts bara ett tiotal av de 150 MFF-supportrar som väntade i Lund stiga på tåget.
– Det var märkligt, för vi hade haft goda samtal med Skånetrafiken tidigare, säger han.
När tåget väl stannade i Ramlösa fanns enligt Ulf Nilsson inga bussar där.
– Poliserna visste inte när bussarna skulle komma. Efter tio minuter uppmanade de oss att gå själva. Jag fick höra att det senare kom tre bussar, men det skulle ju inte räcka på långa vägar, säger Ulf Nilsson.
Han och hans flickvän hoppade på en stadsbuss, och lyckades därför hinna till stadion innan matchstart.
– När matchen var slut sa de i högtalarna att vi på bortaläktarna skulle bussas ner till Malmö. De sa att vi skulle kontakta polisen. Jag pratade med tjugo poliser, men ingen visste något om några bussar. Så fick vi stå där i regnet mer än en timme utan toalett eller möjlighet att köpa vatten, säger han.
Ulf Nilsson säger att han förstår att polisen kan tvingas vara "hård" i vissa fotbollssammanhang. Han har också förståelse för polisens beslut att skilja de två sidorna åt genom att anordna bussar.
– Men det som hände drabbade ju alla oss MFF:are, också oss som är helt fredliga.
Han håller nu på att tillsammans med några andra Malmösupportrar sammanställa en JO-anmälan mot Helsingborgspolisen.
– Det är många som har hört av sig som också vill skriva under anmälan, säger han.
HD har också varit i kontakt med HIF-supportrar som tyckt att polisen varit dålig på att informera.
– De sa till folk att MFF-supportrarna skulle till Knutpunkten. Hade de sagt att de skulle bussas från Ramlösa så hade inga HIF:are väntat utan gått direkt till Olympia, säger en man som vill vara anonym.
HD har sökt polisen för en kommentar, men fått beskedet att de som var ansvariga för planeringen inte är tillgängliga förrän på måndagen.
Gå till toppen