Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen försvarar derby-insatsen

Förseningar och väntan blev resultatet för MFF-fans efter polisens beslut att bussa dem till och från arenan för att undvika bråk. Flera är nu kritiska och förbereder en JO-anmälan. Polisen försvarar sig med att det var ett nödvändigt, sekundsnabbt beslut.

När fotbollsupportrar attackerade polisen vid Knutpunkten innan lördagens derby bestämde polisen sig snabbt för att sära på Malmö- och Helsingborgsupportrarna för att undvika bråk. De som kom från Malmö och Lund fick kliva av i Ramlösa och ta buss därifrån.
I Ramlösa blev väntan lång. Ulf Nilsson, MFF-supporter på plats, är kritiskt till att polisen inte kunde informera om när bussarna skulle gå, och när de till sist dök upp så var det alldeles för få bussar. Även på vägen hem var det lång väntan innan bussarna dök upp. Nu samlar han namn till en JO-anmälan mot polisen.
– Jag har inga som helst synpunkter på själva bussningen, om den bara skötts på ett normalt sätt, säger han.
Men Ewa Gun Westford, polisens informatör som själv var i tjänst under derbyt, är nöjd med polisens insats. Att vissa supportrar fick vänta är ibland ofrånkomligt, menar hon.
– Man måste ha förståelse för att våra beslut sker på sekunden och det kan säkerligen vara så att det inte fanns tillräckligt med bussar innan matchen, säger hon.
För beslutet att låta MFF-supportrarna åka buss sista sträckan till arenan togs snabbt, förklarar Ewa Gun Westford.
Det var när polisen gripit två män, 20 och 24 år gamla, misstänkta för att ha sparkat en MFF-supporter i 40-årsåldern, som situationen urartade. Mannen som misshandlats låg på marken, medvetslös med ett fyra centimeters jack i huvudet. Polisen omringades då av människor som bland annat kastade stenar, flaskor, knallskott och cyklar mot dem. I samband med detta avlossade polisen ett varningsskott.
Polisen stängde sedan av delar av Järnvägsgatan och situationen lugnade ner sig.
Att bussningen fungerade dåligt är inget som Ewa-Gun Westford hört klagomål om. Men det är säkert någon som inte är nöjd, säger hon.
– Vissa beslut kan ta lite längre tid när de ska verkställas. Men vi måste tänka strategiskt, vi kan inte riskera att ha flera hundra människor som springer runt och förstör. Och under matchen såg vi till att rekvirera cirka tio bussar för att bussa tillbaka MFF-supportrarna från Olympia.
Flera polismän har polisanmält att de utsatts för våld under insatsen vid Knutpunkten. En annan anmälan handlar om att en person kastat en sten mot en ridande polis som duckade och därför klarade sig från att bli träffad. En 20-årig man greps senare misstänkt för stenkastningen.
Gå till toppen