Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Ales stenar-utgrävning sågas

Slaget om Ales stenar fortsätter. Inga spår av järnålder eller vikingatid, rapporterar den grupp som nu gräver vid stensättningen. Inte konstigt, menar arkeologen Martin Rundkvist.
— De gräver inte ens på rätt ställe.
Bob Lind och hans team, med polske arkeologiprofessorn Wladislaw Duczko i spetsen, anser att deras utgrävningar visar att "Ales stenar med största sannolikhet är från bronsåldern". Man har inte hittat någonting från den tid som den etablerade forskningen menar att fornlämningen är ifrån - 600-talet efter Kristus. Men enligt Martin Rundkvist gräver teamet i en erosionsbrant som hunnit flytta på sig en hel del under århundradena.
— Så vad de än kommer fram till så har det ingen relevans för diskussionen om Ales stenar, säger han.
Samstämmiga dateringar har gjorts på alla kända skeppssättningar med kol 14-metoden.
— Det finns ingen diskussion om Ales stenar i forskarvärlden. Diskussionen står bara mellan Bob Lind och resten av världen, säger Martin Rundkvist.
Lind-teamet har också en annan förklaring till stenarnas användning än den gängse:
— Det är ett astronomiskt kalendarium. Skålgroparna är perfekt linjerade efter solens upp- och nedgång. Det är statistiskt omöjligt att de hamnat så av en tillfällighet, sade Nils-Axel Mörner, docent i geologi, vid en presskonferens i dag.
Gå till toppen