Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

30 år med MTV - här är höjdpunkterna

För 30 år sedan lanserades MTV och slängde om det mesta som dittills var känt om TV. Här listar vi kanalens största ögonblick.

Den 1 augusti 1981 började MTV sända i USA. Vi firar kanalens 30 år med en kavalkad av minnesvärda ögonblick.
Den första musikvideon som spelades var The Buggles "Video Killed the Radio Star".
1984 sändes MTV Video Music Awards för första gången och Madonna uppträdde med "Like a virgin".
1988 startade Yo! MTV Raps vilket blev kanalens första program om hip hop.
De akustiska musikkonserterna MTV Unplugged började sändas 1989 och många av konserterna har blivit absoluta klassiker. 1994 visades Nirvana Unplugged som blev en av de sista tv-sända uppträdande av Kurt Cobain, inspelad fem månader före hans död.
De animerade killarna Beavis and Butt-head har avverkat många sofftimmar i rutan. Serien visades mellan åren 1993-98 och blev snabbt en av MTV stora kultinsatser.
1992 började reality-långköraren "The Real World" att sändas. Det är den serie som fått längst tid i rutan på MTV med sina 23 år. "The Real World" har kallats för världens första dokusåpa.
Den första videon som visades på MTV Europe var Dire Straits "Money for Nothing" år 1987.
Galningarna i "Jackass" började år 2000 att göra illa sig på bästa sändningstid. Resultatet blev en stor succé och resulterade även i tre långfilmer.
Sedan år 2000 har man kunnat hänga med hem till stjärnorna i "Cribs".
Familjen Osbourne med pappa Ozzy öppnade år 2002 upp sitt hem för världen i serien som visades under 4 säsonger.
2004 har "Pimp My Ride" premiär. Serien med Xzibit som programledare sändes i 73 avsnitt och bjöd på stylade bilar i mängder och blir en av kanalens största sucéer.
Efter Britney Spears comback-framträdande på MTV Video Music Awards 2007 ifrågasätts hennes hälsa efter att hennes dansare föst henne fram och tillbaka över scengolvet.
På Video Music Awards 2009 blir Kanye West utbuad efter att han avbrutit Taylor Swifts tacktal och proklamerat att Beyonce skulle ha fått priset.
Har vi glömt något på listan? Tipsa gärna om ditt bästa MTV-ögonblick!
Gå till toppen