Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försökte bygga kärnreaktor i lägenhet

När polis och experter stormade in i lägenheten i centrala Ängelholm visade det sig att det var allvar. En ung man med tillgång till radioaktiva ämnen hade försökt bygga en egen kärnreaktor.

Bild: Privat
För ungefär ett halvår sedan började 31-åringen med sitt experiment. Han ville veta om han kunde bygga en kärnreaktor i sin lägenhet i centrala Ängelholm. Han beställde en del radioaktiva ämnen från utländska företag och plockade isär brandvarnare hemma. I brandvarnare finns nämligen ett radioaktivt ämne som är tillåtet att ha om det sitter där det sitter. Tar man ut det är det däremot för stora mängder för en privatperson att hantera utan tillstånd. För ett par veckor sedan skrev han till Strålsäkerhetsmyndigheten för att fråga om det var lagligt att tillverka en kärnreaktor hemma.
– Då ville de komma ner och mäta strålningen i min lägenhet. När de kom hade de polisen med sig. Jag har haft en geigermätare och inte märkt några problem med strålning, berättar 31-åringen.
Varför ville du bygga en kärnreaktor?
– Jag har alltid varit intresserad av kärnfysik och partikelfysik. Jag har läst mycket böcker om det och ville se om det gick. Jag tänkte bara på det som ett experiment.
Geigermätaren beställde han från USA. Totalt har han lagt mellan femtusen och sextusen kronor på sitt projekt. Om han hade fått den att fungera vet han inte riktigt vad som hade hänt.
– Då hade den nog blivit lite varm och så hade strålningsvärdena ökat. För att få den att generera el skulle man behöva ha en turbin och en generator och det är väldigt svårt att bygga själv, säger han.
Hade de förhöjda strålningsvärdena varit farliga?
– Jag vet faktiskt inte, men jag tror det. Men det hade främst drabbat mig. Jag var beredd att utsätta mig för det, jag är inte så rädd för sådana saker.
Mannen greps efter Strålsäkerhetsmyndighetens inspektion och förhördes av polis. Där erkände han och släpptes senare. Han har varit mycket öppen med sitt projekt och lagt ut mycket information om det på internet. På ett ställe skriver han ett inlägg med rubriken "How to build a nuclear reactor", hur man bygger en kärnreaktor. Inlägget inleds med att han konstaterar att det inte är så svårt. Men han lyckades inte riktigt innan Strålsäkerhetsmyndigheten kom.
– Jag fick aldrig igång den. Jag hade bara skaffat det som behövdes, så jag vet inte om den hade fungerat. Det är nog rätt svårt att få det att funka. Men de tog alla mina grejer, så nu har jag lagt ner. Nu håller jag det på det teoretiska planet, berättar han.
Strålsäkerhetsmyndigheten tror inte att han hade lyckats med den utrustning som han hade.
– Nej, det hade inte gått med det vi hittade. Vi är inte klara med alla mätningar än, men så som vi bedömer det nu hade han inte kunnat orsaka någon skada med det han hade. Och den strålning som vi uppmätte i hans lägenhet var ingen fara för någon, så grannarna behöver inte vara oroliga, säger Leif Moberg, forskningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Mannen har accepterat ett strafföreläggande. Blir det tal om det handlar det om att han kommer att få betala böter för sitt brott. Det är oklart om någon annan försökt sig på något liknande tidigare.
– Jag har aldrig varit med om det, säger Leif Moberg.
Gå till toppen