Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Behöver ganska mycket uran"

Risken för att någon skulle lyckas tillverka en kärnreaktor i en lägenhet är liten. Det skulle behövas hundratals kilo uran, enligt Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Hur stor är risken för att någon skulle lyckas bygga en kärnreaktor i en lägenhet?
– Man måste ha ganska mycket uran. För att få handla med mer än 15 gram behöver man tillstånd, men det är möjligt att det går att få tag på på svarta marknaden, det vet jag inte. Man skulle behöva hundratals kilo för att lyckas. Annars måste man ha anrikat uran och det har jag svårt att tro att han har fått tag på. Dessutom måste man ha tungt vatten.
Tungt vatten?
– Det är vatten med väteisotopen tungt väte. Det krävs för att kunna skapa en reaktor. De andra ämnena som den här mannen hade går det inte att göra någon reaktor av. Däremot kan de användas för att starta en reaktor på ett kontrollerat sätt.
Hur nära kan den här mannen ha kommit sitt mål?
– Förmodligen inte alls nära. Det låter som om han har inspirerats av en tonåring i USA för ett tiotal år sedan som använde precis samma metod.
Finns det någon risk att han kan ha försökt framställa plutonium för att framställa kärnvapen?
– Möjligen hade han kunnat få fram några atomer plutonium. Men han hade behövt sex kilo för att använda det på det sättet.
Gå till toppen