Helsingborg

Årets Eskilscup invigd med parad

I går var det officiell invigning av Eskilscupen. Cirka 2 000 personer deltog i en stor parad genom centrala Helsingborg.

Vid halv sjutiden samlades cirka 2 000 personer på Gustav Adolfs torg för att vara med i invigningen av Eskilscupen. En halvtimme senare anförde Helsingborgs drumcorps ungdomarna som tågade tillsammans i respektive lag med sikte på Sundstorget.
Det viftades med klubbflaggor och hejaramsorna avlöste varandra. Något tjejlag hade även finslipat på de svenska bronsdamernas måldans från sommarens VM-slutspel i Tyskland.
11-årige Oskar Sjöstrand gjorde stora ögon i folkmyllret. Han såg fram emot att marschera tillsammans med lagkompisarna i Askeröds IF där han både är anfallare och målvakt.
– Det här är kul, säger Oskar som dock redan hade visst fokus på dagens uppgift på fotbollsplanen.
– Det blir nog svårt, spelarna i de andra lagen ser stora ut. Vi möter först Syrianska, men jag tror ändå att vi vinner den matchen.
Stadens gator kantades av nyfikna flanörer som stannade till när följet tågade genom centrum. I paraden ingick även flera grupper från den pågående gatuteaterfestivalen, som förgyllde tillställningen med musik, sång och dans.
– Det är roligt att vara här, säger 10-åriga Daninie Nilsson från Stockholmsklubben AIK.
Det är första gången som hon är med i Eskilscupen, och hon tycker att den festliga inramningen kring turneringen känns spännande.
– Hela grejen är nästan roligare än själva fotbollen, säger Daninie.
På Sundstorget bjöds deltagarna på mer musik och gatuteater, och kommunalrådet Anna Jähnke (M) höll ett invigningstal.
– Det är andra året som vi har en invigningsparad i samarbete med kommunen. Vi är inspirerade av fotbollsturneringen Piteå summer games som har en fantastisk parad, säger Magnus Rundqvist, eventchef för Eskilscupen.
Frågan är om arrangörerna hade kunnat locka ännu fler deltagare till torsdagens invigning. För samtidigt som ceremonin pågick så spelade HIF en Europacupmatch på Olympia- en match som Eskilscupen har erbjudit de deltagande ungdomslagen kraftigt rabatterade biljetter till.
– Det kan mycket väl vara så att vissa ungdomslag väljer att kolla på HIF i stället för att vara här, men det är inget som vi har pushat för, säger Magnus Rundqvist.
Invigningen av landets näst största ungdomsturnering avslutades med en uppvisningsmatch mellan Eskilscupens arrangörer och Helsingborgs stad, på det nyligen lagda konstgräset vid Ångfärjestationens parkeringsplats.
Gå till toppen