Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Francisca Skoogh älskar att spela i Helsingborg

Francisca Skoogh var bara 13 år när hon debuterade med symfoniorkestern i hemstaden Helsingborg. Nu är hon en av solisterna vid årets Pianofestival på Dunkers konsertsal med dess Steinwayflygel.

Francisca Skoogh älskar sin gamla hemstad Helsingborg och det är alltid med stor värme inom sig som hon går upp på scen där. Nu får vi höra henne spela, samtala med K G Hammar och hålla seminarium under Pianofestivalen 2011.Bild: Emil Langvad HD/NST
Pianist var vad Francisca Skoogh skulle bli. Det visste hon tidigt. Hon var så säker att hon hoppade över gymnasiet och började 16 år gammal i stället direkt på Musikhögskolan i Köpenhamn. Därefter fortsatte hon studierna i både Köpenhamn och Paris. Men i den franska huvudstaden började hon fundera. Var ett kringflackande liv till världens olika konsertsalar vad hon önskade?
– I Paris bodde jag på ett studenthem där några utbildade sig till psykoanalytiker. Jag blev nyfiken, samtidigt som jag insåg att jag nog inte skulle orka kämpa med att åka omkring i hela mitt liv.
Vid 29 års ålder började hon en ny, lång utbildning till psykolog.
– Jag måste först skaffa gymnasiekompetens på KomVux. Men nu är jag legitimerad psykolog.
Under hela denna studietid försörjde sig Francisca som pianist.
– Det var tufft med långa dygn. Men så har många det under en period i livet. Och det var ju så fruktansvärd roligt.
I dag delar hon sin tid mellan sina båda yrken. Hon jobbar deltid på Arbetsförmedlingen och ger konserter runt om i framför allt Skåne. Hon och maken har flyttat till ett hus i Teckomatorp stort nog att rymma familjens två flyglar och för knappt tre år sedan fick de en liten dotter.
 – Jag undervisar också på Musikhögskolan om "Den framträdande människan", ett ämne jag själv satt ihop. Det handlar förstås om övning och memorering men också om gruppsykologi och hur man kan hantera sin nervositet.
– Vi har ett begränsat arbetsminne och det gäller att lära känna sig själv och att avdramatisera så att man inte pressar sig för mycket. Då ökar risken för rampfeber.
Under Pianofestivalen 2011 kommer Francisca Skoogh att hålla ett seminarium i ämnet. Det är öppet både för deltagande pianoelever men också för alla andra intresserade. Kvällen innan spelar hon Franz Liszts "Dantesonat".
– Han skrev den under en vandring i Italien efter att ha läst Dantes "Den gudomliga komedin". Vandringar, både verkliga och andliga är spännande. Det är lite av temat för min konsert.
Efteråt bjuder Francisca in publiken till ett samtal. Som samtalspartner har hon ingen mindre än förre ärkebiskopen K G Hammar.
– Jag frågade och han nappade direkt. Det visade sig att han sedan en tid håller seminarier om "Religionen som konstart". Här i Helsingborg blir det första gången vi bjuder in till gemensamt samtal. Rubriken är "Moral, Dante och skärselden". Men det kanske blir om något helt annat. Det får vi se.

Francisca Skoogh

Född: 1973 i Helsingborg
Bor: Teckomatorp
Familj: Man och dotter
Karriär: Debuterade som 13-åring. Examina från Musikhögskolor i Köpenhamn och Paris. Har varit solist på musikfestivaler och med symfoniorkestrar runt om i Sverige och Europa.. Sedan 2007 också utbildad psykolog.
Utmärkelser: "Solistdiplom” vid Det. kgl danske Musikkonservatorium 1995; Premier Prix” i kammarmusik och piano vid Conservatoire National Superieur de Musique de Paris 1996; "Solistpriset" i Stockholm 1998; andra pris i Michelangeli-tävlingen i Italien år 2000.
Skivor: ”Songs in Season” med Malena Ernman 2003, "Staffan Storm Piano Works" tillsammans med Roland Pöntinen 2010 m fl.
Aktuell: Spelar 8 augusti på Helsingborgs pianofestival. Efter detta samtalar hon med förre ärkebiskopen K G Hammar. Samma program ges 22 oktober i Uppsala och 28 november i Lund.
Gå till toppen