Kultur

Kejsarens nya träningskläder

Nya träningsformer skjuter upp som svampar ur jorden. Jag brukade skämta om hur löjligt det skulle vara att smälla ihop det osannolika: pilates och boxning.

Ett år senare läser jag om den nya motionstrenden Pilobox. Döm om min förvåning.
Men det billigaste knepet för att nå nya kunder är att damma av gamla övningar och slå in dem i en ny, lyxigare förpackning.
De döps om till slagkraftiga eller exotiska namn. Ett lockbete är att para någon slags vetenskaplighet med österländsk visdom.
I Dagens Nyheters senaste söndagsbilaga finns ett helt uppslag med en ny trend som ”sprids som en löpeld över världen”. Tabata heter mirakelkuren och har fått sitt namn efter en japansk vetenskapsman.
Det handlar om intervallträning och på de nio bilderna med övningar syns bland annat: upphopp, plankan, situps, rygglyft och utfall.
Någon som har gått på Friskis & svettis någon gång? Någon som har varit med på ett styrkepass i vilken bollklubb som helst?
Det är bra att folk tränar, förstås. Och vi behöver alla lite nytt. Men det är väldigt mycket kejsarens nya kläder över det hela. Vem ska säga att han är naken?
Ja, inte lär det vara vår största morgontidning som står för avslöjandet i alla fall.
Gå till toppen