Nöje

Nu vill vi smutta på finöl

Att svepa en stor stark är på utgång. 2011 vill vi njuta av välhumlad ale och rostad stout. "Nu kan ölet utmana vinet", säger Fredrik Johansen, sommelier och helsingborgare.

I sitt sommarnummer rapporterar Systembolagets tidning att intresset för så kallad finöl har exploderat. Alltså öl som inte har någon av de stora jättarnas logga på etiketten – utan kommer från ett mindre mikrobryggeri.
– Vinet var jättestort för tio, femton år sen. Nu har öl fått högre status, säger sommelier Fredrik Johansen.
Han jobbar på restaurang Dahlberg i Helsingborg och driver ölbloggen "Malt humle jäst & vatten".
Fredrik Johansen märker det ökade intresset genom att fler och fler som kommer in på restaurangen vill veta mer om sortimentet.
– Ofta handlar det om att man vill ha ett öl från ett speciellt bryggeri. Danska öl är populära, som Mikkeller i Köpenhamn. Danskarna är lite mer extrema och vågar ta ut svängarna.
Är det någon speciell sorts öl som går hem hos helsingborgarna?
– Ipa, india pale ale. Det är en besk ljus sort som ligger i tiden. Öl ska inte längre bara vara törstsläckare, utan smakrika också.
Vad beror tändningen på?
– Folk har blivit mer intresserade av vad de äter och dricker. Kvalitet intresserar oss. Vi vill veta var tomaterna kommer ifrån, var köttet kommer ifrån.
Mikrobryggerirörelsen började i USA, men har spridit sig runt om i världen. Men blir ölet verkligen automatiskt finare för att det kommer från ett mindre bryggeri?
– Det behöver det inte bli, men ofta är det bättre. På mikrobryggerier är man mer passionerade och använder extra fina ingredienser. Ofta smakar ölet mer, säger Fredrik Johansen.
Sedan maj i år har Helsingborg ett eget mikrobryggeri. Helsingborgs bryggeri lades ner av Pripps på 70-talet, men har nu återuppstått i liten skala. Och enligt bryggeriordförande Hans Nelson är efterfrågan oväntat stor.
– Vi hade tänkt brygga 50 000 liter första året, men sen slutet av juni har vi redan bryggt 20 000 liter.
Hans Nelson har en egen förklaring till varför vi dricker alltmer finöl.
– De stora bryggerierna är så oerhört fokuserade på ett extremt lågt pris. Råvarorna får ta stryk. Och för helsingborgarna känns vår öl mycket närmare. Du kan komma till bryggeriet, se hur det produceras och få en mer nära känsla.
Vilken typ av människor är det som bryr sig om det här?
– Folk som är lite mer kvalitetsmedvetna. Det brukar sägas att fler män än kvinnor dricker öl, men vi får besök av massor med kvinnor som kan hur mycket som helst om öl.

Fem ölupplevelser

Sommelier Fredrik Johansen från Helsingborg tipsar om fem lite finare öl för nybörjaren – på Systembolaget kostar inget av dem över 35 kronor.
Nils Oscar – God lager
Smakar: En relativt smakrik lageröl med balanserad humlebeska och sötma.
Passar till: Bra törstsläckare men passar även till lättare husmanskost.
Nynäshamnsångbryggeri – Ekholmens ekologiska ale
Smakar: En frisk relativt lättdrucken medelfyllig ljus ale med tydlig bitterhet ifrån den ekologiska humlen.
Passar till: Nu till sommaren funkar denna öl utmärkt till lättare grillade rätter, som kyckling.
Oppigårds – Drakens double india pale ale
Smakar: Välhumlad och väldigt bitter och fruktig ale med balanserad sötma.
Passar till: Kraftigare grillrätter eller bara att avnjutas som den är.
Dugges Ale och porterbryggeri – Kals stout
Smakar: En robust kraftigt rostad stout med inslag av kaffe, mörk choklad. Fyllig och smakrik.
Passar till: Kraftiga anrättningar av till exempel lamm men också mycket intressant till desserter med mycket choklad.
Nils Oscar – Barley wine
Smakar: Barley wine (kornvin) är väldigt söta, fylliga öl med hög alkoholhalt. Och med eldig lång eftersmak.
Passar till: En osttallrik, på grund av sin höga sötma, servera gärna med en god marmelad eller honung och lite nötter.

Att tänka på när du provar

* Drick ölet ur ett glas med kupa. Då känner du mer doft och ölet smakar mer.

* Slå upp ölet så att ett kraftigt skum bildas.

* Snurra på glaset så att ölet luftas, det ger mer smak

* Ta en klunk och skölj runt i munnen.

* Hur smakar det? Öl kan smaka torrt, sött, fruktigt, kraftigt, fylligt eller rostat, med mera.

* Drick gärna vatten mellan de olika sorterna.

Gå till toppen