Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Vardagen för Ulla Kraitz upptas av Birgit Nilsson

De senaste tre åren har varit jobbiga för konstnären Ulla Kraitz i Fogdarp utanför Förslöv. Eftersom hon numera mest jobbar i lera är hennes händer det stora arbetsverktyget. Inte mindre än tre gånger har hon genom olika olyckshändelser brutit händerna, först vänster och sedan höger och sedan höger igen.

Ulla Kraitz fyller nu 75 år och kan koppla av från de olika Birgit Nilsson-projekten. Tillsammans med maken Gustav till höger är de nu inne i slutfasen av tillkomsten av statyn av den världsberömda sångerskan.Bild: Mats Roslund HD/NST
Men sedan en tid tillbaka har hon sluppit gipset och är nu i full gång igen. Främst är det hennes och maken Gustav Kraitz jobb med den två meter höga Birgit Nilsson-statyn som upptar arbetsdagarna. Var den så småningom kommer att placeras är oklart. Makarna Kraitz vill skänka den till Båstad kommun med förslaget att den ska placeras på Dalmanska tomten. Hur det blir är alltså fortfarande oklart eftersom kommunen måste se till eventuella upphandlingar för att kunna placera ut statyn.
Samtidigt jobbar Ulla Kraitz med att färdigställa den statyett av Birgit Nilsson som ska delas ut i samband med att årets Birgit Nilsson prize överlämnas i oktober. Årets mottagare är dirigenten Riccardo Muti. Priset på en miljon dollar och statyetten delas ut vid en högtidlig ceremoni den 13 oktober på Kungliga Operan i Stockholm i närvaro av Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia.
Det är Birgit Nilsson Foundation som delar ut detta pris vart annat eller vart tredje år. Första gången det delades ut var 2009 och mottagare var Placido Domingo, en mottagare som Birgit Nilsson själv utsett innan hon gick bort.
Ulla Kraitz växte upp i Stockholm. Redan som liten tyckte hon om att måla och teckna och när hon var 18 år kom hon in på Konstfack. Hon fortsatte sina studier i Spanien och hade sin första utställning i Malaga 1960. Samma år träffade hon den ungerskfödde Gustav Kraitz i Stockholm. Båda ställde ut på ett galleri. Eftersom Ulla Kraitz inte hade någon egen ateljé frågade hon galleristen om han kände till någon som hade plats i sin ateljé. Han sa "ring den här killen", alltså Gustav Kraitz.
De började arbeta tillsammans och gifte sig efter ett halvår. Så småningom byggde de en kinesisk ugn för att kunna experimentera med östasiatiska glasyrer. Ugnen var emellertid inte populär hos grannarna i Huddinge eftersom det rök så mycket från den.
Paret Kraitz packade in sin lera, sina möbler och sina två döttrar och drog söderut. Flyttlasset gick till Skåne 1968, till Fogdarp utanför Förslöv, där konstnären Pär Siegårds villa och ateljé blivit ledig. Där flyttade paret in och där har de varit bosatta sedan dess.
Under åren har konstnärsparet gjort massor med projekt tillsamans. Och det verkar inte avta med åren heller. Paret har fullt upp. Ett stort projekt vid sidan om Birgit Nilsson-jobben är en utsmyckning till en innegård till sjukhuset i Lund.
Massor med jobb finns alltså inbokade, men trots detta tar paret ledigt nu när Ulla Kraitz fyller 75 år. Under fyra dagar ska de besöka konstbiennalen i Venedig för att koppla av från de vardagliga bestyren.
Aktuell: Fyller 75 år den 19 augusti.
Bor: I Fogdarp vid Hallandsåsen.
Yrke: Konstnär.
Familj: Maken, Gustav Kraitz, två barn.
På gång: Göra klart statyetten av Birgit Nilsson som årets mottagare av Birgit Nilsson prize ska få.
Gå till toppen