Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Anita Linde till minne

Anita Linde, Lund och Ängelholm har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 67 år.

Med Lund som bas kämpade denna bokhandlarikon för bokens eviga värden. Detta dock helt utan uppblåst akademisk pompa, pekpinnar eller pretentioner. Anita Linde stred för bildningens, humanismens och poesins överlevnad; först i Lundamiljön, sedan i hela vårt avlånga land.
När karriärsugna räknenissar redan på sjuttiotalet invaderade bokbranschen ledde hon de goda böckernas och författarnas motståndsrörelse. Boklager bortrationaliserades och bokhandelsdiskar blev till snabbköpskassor.
Men runt Anita porlade mirakulöst friska källor för ny litteratur till ständig glädje för poesihungrande läsare - detta i en tid när den svenska kulturkommersen och kulturpolitiken bara skapade pappersbutiker och presentshoppar med, paradoxalt nog, kronisk förlust.
Med säker känsla för kvalitet, avväpnande humor och varm intelligens räddade hon litteraturen och konsten från svampböckernas och dataspelens ockupation av bokhandelshyllorna. Den som någon gång mött Anita bakom disken på “Lilla Glerups” eller som stigit in i hennes “Boklådan” i Lund, anade snabbt vad en bokhandel är och borde vara. Ett rum fyllt av en anda av litteratur.
Inte sällan hände det, berättar hennes mångåriga kollega Jeanna på Gleerups, att kunden gick därifrån med flera och djärvare titlar än den som från början efterfrågats.
Anita hade omvittnad förmåga att matcha läsare och bok. Hon väckte läsintresse i alla kretsar. Hög som låg, gammal som ung, hon lotsade läsare till litteraturen, och litteraturen till läsarna. Vi minns hennes uppsluppna föredrag och hennes legendariska författaraftnar.
För Anita Linde fanns det inga "bokkonsumenter”, hon blev i stället den Svenska bokhandlare som, inte endast påminde branschen och oss alla om att varje kund är en läsare, utan också, i Joseph Beuys´ demokratianda, att ”varje läsare är en konstnär”. Utan sådana livs levande kulturamazoner riskerar branschen, med prisfria pocketböcker och global e-handel, reduceras till affärstekniska trick utan kropp och själ. Anita Linde i Lund, se det var en bokhandlare!
Ett Anita Linde-pris kommer att instiftas, att delas ut årligen till någon bokhandelsmedarbetare för särskilt förtjänstfulla insatser.
Gå till toppen