Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unik dykled på plats vid Kullaberg

Sveriges första undervattensled för dykare öppnade officiellt på torsdagen. Åtta skyltar under vattnet berättar om livet i havet. "Det förhöjer värdet av Kullaberg", säger Daniel Åberg, platschef i naturreservatet.

För tre år sedan invigdes Sveriges första snorkelled. Med hjälp av cyklop och snorkel kan man simma mellan stationerna under vattnet, dyka ner och lära sig något om livet i havet på informationsskyltar.
Senaste snorkelleden att invigas var den i Björkhagen norr om Ängelholm. Den invigdes i juli.
På torsdagen var det officiell invigning av ytterligare en undervattensled. Men den här gången för dykare. Leden är den första i sitt slag i Sverige och ligger i Åkerslån, en av vikarna på Kullabergs sydsida.
– Idén fanns redan på 90-talet. När jag började 2005 var ett av mina första uppdrag att utveckla just dykleden, säger Daniel Åberg, länsstyrelsens platschef i Kullabergs naturreservat.
Det är länsstyrelsen som har gått till botten med leden. Naturreservatet sträcker sig 300 meter ut i havet och leden börjar bara några meter från klipporna på land. Sedan fortsätter den i en halvmåneformad runda ut i havet.
Skyltarna sitter fast i ett fundament på botten, och hålls uppe av en boj strax ovanför. Första skylten finns på tre meters djup. Sedan blir det gradvis djupare och den sista finns 13 meter ner.
Den som följer hela slingan och besöker alla skyltarna får simma drygt 50 meter.
Till skillnad från en snorkelled där bojarna ligger på ytan, syns inget ovanför ytan här. Det ställer stora krav på materialet.
– Bara att hitta bojar som tål trycket på det här djupet har varit knepigt. Vi har faktiskt fått använda samma typ av bojar som trålarna använder för att hålla trålen uppspänd, säger Magnus Blomkrantz, som har jobbat med att ta fram utrustningen, också han anställd av länsstyrelsen på Kullaberg.
Det har funnits en primitiv dykled vid Kullaberg tidigare. Den bestod av larvfötter från gamla stridsvagnar och linor däremellan. Men ankrande båtar fastnade i den. De första skyltarna på denna nya led kom på plats förra året, men det är först nu som den är klar.
– Dykleden ingår i vårt arbete med att värna, vårda och visa naturen. Vi vill förhöja värdet för dem som dyker. Det här förgyller dyket, ger något extra att titta på. Dessutom får man lite kunskap tack vare skyltarna, säger Daniel Åberg.
Det är Monica Palmqvist som har tagit fram skyltarna. Hon har tidigare jobbat med formen på det tillfälliga keramiska centret på outletområdet. Tanken är att skyltarna ska bytas ut varje år.
– Jag har försökt göra det på ett roligt sätt, inte så A4-torrt. Målet har varit att ge en känsla av att det är kul att lära sig, de ska inte bara peka finger, säger hon.
I år kan man läsa om bland annat kräftor, gyltor, sälar och mikroorganismer. Allt medan man simmar omkring i samma vatten som just dessa varelser.

Hitta dykleden

Inget på ytan markerar var dykleden är belägen. Därför är det svårt att hitta den om man inte vet var man ska leta.
Åkerslån är namnet på viken. Den ligger rakt söder om Kullens fyr, med sin öppning rakt söderut.
Det går att ta sig dit till fots från stora parkeringen genom hagen. Det går också att ta sig ner via stigen som börjar bakom kiosken. Annars är sjövägen både den snabbaste och lättaste vägen att ta sig dit.
Gå till toppen