Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patrik Pettersson: Gammal programidé fungerar än

Bingohallar, syföreningar, dansbanor och biografer - ansök om konkurs, för SVT har två starka lördagskort i tv-tablån!
För mig är “Gäster med gester” den typen av program som alltid har funnits på tv, samma kategori som Trafikmagasinet och Plus. Nu dammar public service av trotjänaren igen och presenterar det som “gammal hederlig underhållning”. Eller som programledare Rickard Olsson uttrycker det: “Som innan Robinson. Alla är snälla, ingen röstas ut”.
Rickard Olsson förresten. Jag trodde aldrig att han skulle vakna från den mumifierande tillvaron i det tragglande “Vem vet mest” som har sänts i repris hela sommaren. Men det har han. Han är rapp, pigg och fyller stolen väl efter nu avlidne ikonen Lennart Swahn.
Som roligast blir det när Anton Lundqvist, sidekicken från “Allsång på Skansen”, använder sitt frenetiskt yviga kroppsspråk medan Grotesco-komikern Per Andersson på sin göteborgska ropar den ena galna gissningen efter den andra. “Men vad är nu detta då? Är du en snok?!”.
Antingen gillar man det eller så töntstämplar man det. Hur som helst är det ett bra alternativ för alla som inte har en umgängeskrets av viga skådespelare på sällskapsspelsträff hemma hos sig.
Lika roligt blir det aldrig i “Tack för musiken”, den andra lördagsnyheten, även om försöken finns. Snarare är försöken faktiskt till men för programmet.
Niklas Strömstedt är programledare och gör sitt bästa för att blanda humor och allvar, men lyckas i varje fall i första programmet inte hitta rätt nivå. Frågorna som borde få ett innerligt och ärligt svar skämtas ironiskt bort. Stor heder åt The Ark-sångaren Ola Salo som utstrålar stjärnglans ända till månen.
Med lite överseende är “Tack för musiken” ett efterlängtat program. Artisten ges utrymme att prata och framträda och de programmen har lyst med sin frånvaro länge. Bara “Så mycket bättre” på fyran har varit ett ljus i tunneln av evinnerliga musikprogram med tävlingsinriktning.
Det här vill jag se mer av, och framför allt ser jag fram emot sista programmet då annars så medieblyge Lars Winnerbäck kommer på besök.
Sedan återföreningen 2003 har det svenska rockbandet Europe tydligen tagit världen med storm igen. Konsertfilmen “Europe på turné” i lördags kväll på SVT1 såg jag med nostalgisk blick.
Att det inte är måndag i dag så att jag kan se tredje avsnittet av den underhållande danska serien “Lykke”.
I kväll ser jag ett program om bortgångna Sif Ruud klockan 18.10 på SVT1. Hon har alltid haft otroligt hög mysfaktor och är för mig en av de största inom svenskt skådespeleri.
Se på webben!

I kväll sänds sista delen av “Kampen om Arktis” på SVT2. Du som har missat denna norska dokumentär kan fortfarande se alla avsnitt på SVT play.
Gå till toppen