Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trädgårdsfest med nya inslag

Ännu fler växter och ännu mer inspiration. När grindarna till Sofiero och den stora trädgårdsfesten öppnar på fredagen är det mycket som inte är sig likt från tidigare år.

Scenen med föredrag är borta, tävlingar mellan olika trädgårdsföretag likaså. Årets upplaga av trädgårdsfesten ser med andra ord något annorlunda ut.
– Vi har lagt ner mycket arbete på att hitta växter som besökarna aldrig sett förut, säger Cecilia Wingård, projektledare som liksom Annika Malmgren, Sofieros platschef, vill få in ännu mer växtlighet och ännu mer trädgård.
– Vi vill ge en dos uppmuntran, visa de senaste trenderna och besökarna ska få impulser med sig hem, säger hon.
Därför finns fler idéträdgårdar än någonsin, nio stycken, och på gräsplanen framför slottet pågår in i det sista arbetet med att få de olika trädgårdarna klara. Den mest iögonfallande är "Garden house", en svart kub fylld med exotiska och ovanliga växter i en mörk färgskala. Den är skapad av Magnus Svensson, landskapsarkitekt, lärare vid SLU i Alnarp samt projektledare för den planerade botaniska trädgården i Malmö.
– Det är alldeles nya växtsorter som vi fört in som små pluggplantor, säger han och visar bland annat på en pampig etiopisk bananplanta och ett orangegrönt prydnadsgräs.
Växterna är placerade på kubens tak, inne i kuben och längs med väggarna och Magnus Svensson vill visa att det går att få in natur i staden.
– Trädgård och hus, frågan är hur de möts. Det är intressant, säger han.
Flera av idéträdgårdarna har anknytning till Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp och två studenter har fått möjlighet att medverka, "Gräs i kubik" av Rebecka Rosén, landskapsarkitekt, och "Cosmopolitan" av Lisen Hendeberg, trädgårdsingenjör.
– Det är häftigt att få gå in i något som man ritat på pappret, säger Rebecka Rosén som vill visa att det finns så mycket mer än bara vanligt gräs som man klipper.
Istället för en scen med fasta inslag kommer Henrik Torehammar, programledare i Sveriges Radio P3, att gå runt bland besökare och utställare. Han ska ha en portabel högtalare och mikrofon och ställa alla möjliga frågor.
– Jag har ingen koll på trädgårdsvärlden men jag är väldigt nyfiken, säger Henrik Torehammar.
Förutom idéträdgårdar finns som vanligt en trädgårdsmässa och rådgivning av olika slag samt utställningar. Sofiero 1st Internationel Landart Festival är ytterligare en nyhet. Tio konstnärslag från olika länder ska skapa konst av vad naturen ger och där naturen bestämmer förutsättningarna. De har hela helgen på sig och på söndag koras en vinnare av publiken.
Gå till toppen