Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En duvning i civilkurage

Civilkurage och personligt ansvar stod på schemat när Vittragymnasiet gästades av antropologen och religionsvetaren Brian Palmer i veckan.

Brian Palmer valdes under 2002 till Harvarduniversitetets bästa lärare i och med sina kurser i personligt ställningstagande. I dag är han gästlektor på teologiska institutionen vid Uppsala Universitet. Tredjeårseleven Lovisa Dellwik var en av dem som lyssnade till gårdagens föreläsning i Ängelholm.
– Det är lätt att man glömmer bort det ansvar man själv har för att våga göra annorlunda, säger hon.
I mötet med eleverna på Vittra gav Brian Palmer flera exempel på människor som vågat ta personligt ansvar. Lovisa Dellwik fastnade särskilt för berättelsen de två tvillingarna som vägrade att gå med i klassens luciatåg på Saab Bofors vapenfabrik.
– Jag blir inspirerad när jag får höra om personer som vågar stå för vad de tycker.
Som civilkuragelektor vid Harvard stödde Brian Palmer en studentockupation för att förbättra lokalvårdarnas och matpersonalens arbetsvillkor på universitetet.
Lovisa Dellwik tror emellertid inte att det finns skäl för studenterna på Vittragymnasiet att ockupera rektorskansliet.
– Inte nu kanske, men vi får väl se vad som händer i morgon, skrattar Brian Palmer.
Gå till toppen