Skåne

"Vi trädgårdsmänniskor är lite speciella"

Parkeringsplatserna sprider sig över fälten nära slottet och inga sura miner eller kommentarer syns eller hörs bland alla besökarna på Sofiero under lördagens regniga trädgårdsfest.

I den lite undanskymda delen av parken söderut finns de inbjudna konstnärerna från tio olika länder. För Sofieros del är det första gången parken är med i den internationella tävlingen i spontan landskapskonst, "Land art festival".
I en glänta står en man och bygger en bit ojämn mur av torvbitar.
– När solen lyser på den blir det väldiga kontraster i färgerna, eftersom bitarna ligger olika, säger Erik Bianco från Frankrike och förklarar därmed varför han dirigerar sin kompanjon Jean Louis Amice som skjuter torvbiten fram och tillbaka för att hitta det rätta läget.
Utgångsläget för tävlingen är att deltagarna kommer tomhänta, går runt på Sofiero för att leta efter material och få en idé utifrån sitt val.
– Vi fastnade för torven som låg i ett förråd och frågade om vi fick använda den.
Det är 15:e året de båda deltar i den internationella festivalen för landskapskonst. Men första gången de är i något så ordnat som en park.
– Innan har vi alltid gjort våra installationer i skogar eller berg.
Resultatet blir en mur som får stå så länge naturen låter den göra det. Och kännetecknet för att det är just deras konstverk blir en bit rött tyg som ska lysa i torvens alla nyanser av brunt.
– Vi blev positivt överraskade av Land art; att det är så spontant, för de kom ju i torsdagskväll, berömmer Lotta Sahlberg från Mariestad.
Hon och hennes syster Elisabeth Sahlberg från Helsingborg nämner också de svenska tjejerna Saralisa Ludvigssons och Petra Sörenssons ihoprullade rododendronblad bland stenar innan de vandrar vidare i regnet.
Ut ur Rebecka Roséns gräsinstallation kommer Yulada Johansson från Åkers bruk i Dalsland.
– Vi har kommit hit för att titta på utställningen här, inflikar svägerskan Yvonne Bengtsson.
Båda två är trädgårdsentusiaster.
– Det var fantastiskt att gå igenom gräset - att de kan komma på något sådant, berömmer Yulada Johansson.
Hon uppskattar också alla blommor som inte finns i hemlandet Thailand.
Ute på stora gräsmattan framför slottet finns också Lisen Hindebergs inramade bananplantor i en installation hon kallar "Cosmopolitan".
Där njuter Lena de Pedis från Höganäs av blommorna medan dottern Anna de Pedis från Halmstad går efter och dokumenterar dem med sin kamera.
– Vi har precis kommit och är fulla av förväntningar. Vi har båda nya trädgårdar så vi får en massa tips, säger Lena de Pedis.
Proffs själv är Isabelle Bertilsson från Lomma som är nyexaminerad trädgårdsingenjör och nu studerar till aborist på grannskolan Hvilan.
Hon kommer just ut ur Magnus Svenssons svarta kub och tycker det är roligt att se alla udda växter.
– Sen måste jag ju berömma min förra klasskamrat Lisen Hendebergs installation med den blå skärmen, tillägger hon medan regnet fortsätter ösa ner.
Hennes mamma Ann-Sofie Bertilsson står vid sidan om med sitt paraply och skrattar åt eländet.
– Vi trädgårdsmänniskor är lite speciella, säger hon innan de går vidare i det plaskiga gräset.
Gå till toppen