Släktforskning

Bildsvep från Släktforskardagarna

Riksarkivet satsade stort med bland annat tre damer, från vänster Ingrid Parr (Landsarkivet i Vadstena), Eva-Marie Sahlin (Landsarkivet i Vadstena) och Anna-Karin Westerlund (Landsarkivet i Uppsala). Foto: Roland Classon
Släktforskardagarna i Norrköping är över. Det blev en helg fylld av trevliga, roliga och intressanta möten. Alla reste förhoppningsvis hem med många goda minnen.
Totalt kom det drygt 4 000 besökare och Anders Lyngenberg i projektledningen kunde känna sig nöjd. Ja, alla i arrangörsföreningen hade all anledning att vara stolta.
Exempelvis hade Riksarkivet ett stort antal besökare under lördagen och söndagen. Bland annat var det Ingrid Parr, Eva-Marie Sahlin och Anna-Karin Westerlund som gav information och guidade de nyfikna släktforskarna. Ja, en del broschyrer tog faktiskt slut…
– Släktforskarna är en mycket viktig grupp för oss, förklarade Anna-Karin Westerlund, som är 1:e arkivarie vid Landsarkivet i Uppsala. 
Och det fanns glädjande nog även yngre deltagare under Släktforskardagarna. Bland annat gör nätbaserade företaget MyHeritage.com en satsning på bland annat den svenska marknaden. Här är Sara Silander, 25 år, nyanställd och var nu i Norrköping tillsammans med kollegan Laurence Harris (baserad i London), som även är engagerad i den brittiska versionen av ”Who do you think you are?”. Mer om MyHeritage.com i kommande reportage.
Släktforskardagarna hölls i Louis De Geer konsert & kongress med tillhörande sidobyggnader. På lördagskvällen hölls själva jubileumsbanketten i Värmekyrkan med cirka 450 gäster. Sveriges släktforskarförbund firade 25 år och det blev ett kalas med festlig inramning. Förbundets ordförande Barbro Stålheim delade ut en rad priser och förre släktforskarbasen Ted Rosvall höll ett mycket inspirerat och uppskattat tal där han önskade släktforskarrörelsen en god framtid.
Festdeltagarna uppskattade Beatles-musiken under jubileumsbanketten.Bild: Roland Classon
För underhållningen svarade norrköpingsbandet Liverpool, som fick fart på publiken med sin härliga tolkning av The Beatles.
Här är fler bilder från Släktforskardagarna i Norrköping,
foto: Roland Classon
Sveriges släktforskarförbund hade fullt upp i sin välfyllda monter under de två dagarna.
Björn Lippold och Centrala Soldatregistret lockar alltid besökare. Alla har ju en soldat i släkten.
För PLF (Person- och lokalhistoriskt forskarcentrum), Oskarshamn, blev det också en del att stå i. Föreningens ordförande Sam Blixt (till höger) har varit på Släktforskardagarna de 21 senaste åren.
KGF (Kronobergs Genealogiska Förening) visade också upp sin omfattande verksamhet.
Ancestry.se hade en stor yta där det var en strid ström av besökare under de två dagarna. Företaget var även huvudsponsor under Släktforskardagarna.
Familysearch lockade in sina besökare med stora affischer.
Kalmar läns Genealogiska Förening visade också upp sin verksamhet i Norrköping.
Företaget Old Books digitally remastered, Visby,  har utvecklats starkt under senare år. Bland annat har man Polisunderrättelser (sökbar pdf) för hela Sverige. Här är företagets Mats Ekedahl och sonen Rickard Ekedahl vid sin monter.
Mer från Släktforskardagarna i kommande reportage.
Läs mer:
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Rötter
Rapport från Släktforskardagarna (2011-08-27)
Den historiska trion (2011-08-29)
Prisade för boken om Kullasläkten (2011-08-29)
Gå till toppen