Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stumpen sätter tänderna i tragikomiken

"Begravt barn" suger in dig i en tragikomisk familjevirvel. Pjäsen sätts upp på Helsingborgs stadsteater i höst – och är Stumpens mest påkostade någonsin.

– Nu får vi något helt annat att bita i. Här finns ingen sång, inget lyckligt slut. Det här är fascinerande.
Det säger Hans Polster, en av skådespelarna i Stumpens nya satsning "Begravt barn".
Pjäsen handlar om en kärnfamilj i det sena 70-talets Illinois. Både gården och familjen har en gång blomstrat, men något ställer allt på ända.
– Det är en gåta, en hemlighet som alla försöker tränga undan men som ändå kommer upp till ytan. Och nånstans sitter vi väl alla inne med familjehemligheter? menar regissören Jan Nielsen.
Det är första gången Jan Nielsen jobbar med Stumpen. Men när han i våras presenterade "Begravt barn" föll ensemblen direkt för det surrealistiska och absurda.
Det är en mörk pjäs. Vad tycker ni om det?
– Jag tycker den är lustfylld. Mer tragikomisk än mörk. Den handlar om att man måste försvara sig för att leva, även om man ska dö. Den bubblar av liv, säger Hans Polster.
– Jag tycker först och främst att den är dråplig och rolig, sen sorglig, säger Bengt Mangs, som också spelar i pjäsen.
Och kanske har några av medlemmarnas bakgrund underlättat för att sätta sig in den dysfunktionella familjens leverne. På och bakom scen finns nämligen personer med kännedom om att tillhöra de utslagna i samhället.
– Jag tror att de kan förstå pjäsen bättre än de som är vana vid att det hela tiden rullar på i så kallad normalitet, säger Jan Nielsen.
"Begravt barn" är Stumpens största och dyraste projekt hittills – uppsättningen kommer att kosta 210 000 kronor. Helsingborgs kulturnämnd står för 100 000 kronor, resten betalar en man som vill vara anonym.
Repetitionerna började nyligen på Folkets hus. Och visst är det fortfarande nervöst.
– Hoppas vi får det att gå ihop, säger kapellmästare Frank Ljung och ser för ett ögonblick skärrad ut.
Sen brister alla ut i skratt.
– Det är jättespännande och en utmaning, konstaterar producent Ingrid Mattiasson.

"Begravt barn"

Stumpenensemblen i Helsingborg sätter upp Sam Shepards pjäs om en dysfunktionell familj på den amerikanska landsbygden.
Regi: Jan Nielsen.
I rollerna: Ewa Karlsson, Hans Polster, Bengt Mangs, Anja Ozol.
Premiär: Den 30 december på Lillan, Helsingborgs stadsteater.
Övriga speldagar: 3, 4, 5, 6 och 7 januari 2012.

Stumpenensemblen

Teaterensemblen från Helsingborg är en mix av amatörer och proffs. Många har erfarenheter av hemlöshet, missbruk och utanförskap. Gruppen har funnits i elva år.

Gå till toppen