Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Far och son på konsthallen

Två konstnärer från samma familj men olika generationer ställer ut i konsthallen. Båda har hämtat inspiration från naturen till sina verk.

Carl-Johan Blomquist med ett av sina verk. I bakgrunden pappa Rolf Blomquists målning. Han brukade kombinera ihop raka ytor som fyrkanter och cirklar med mer upplösta som himmel eller hav.Bild: Niklas Gustavsson HD/NST
I dag är det vernissage för konsthallens nya utställning. Far och son Blomquist visar sin grafik respektive målningar. De har tidigare ställt ut tillsammans många gånger, men detta är den första efter att Rolf Blomquist gick bort i slutet på förra året.
– På ett sätt är det extra känslomässigt, säger sonen Carl-Johan Blomquist.
Hans grafik har inga problem att samsas med pappa Rolfs målningar på samma väggar.
– Det är inte allt för lika men passar bra ihop.
Carl-Johan är precis som sin pappa inspirerad av naturen och jobbar mycket med ytor och strukturer från den.
– Men det kan också vara sönderflagnade väggar. Jag utgår ofta från någon detalj och bygger sedan ut bilden från det.
Han utbildade sig först inom fotografi. Men efter en kurs i fotogravyr på Biskops-Arnö blev han intresserad av grafik och gick Östra Grevie konstskolas grafiklinje. I konsthallen hänger etsningar och colografi från framförallt förra året men en del är alldeles nygjort.
I tjugo år drev Rolf Blomquist Galleri Blå i Gärsnäs, nu har Carl-Johan tagit över verksamheten. Att växa upp med en förälder som är konstnär påverkar en naturligtvis och som liten var Carl-Johan ofta med Rolf i ateljén. Han blev väl införstådd med förutsättningarna för att bli konstnär och ett tag var han inställd på att inte bli det, men ändrade sig.
– Jag har alltid blivit stöttad.
När han skapar sina konstverk utgår han ofta från en form han tänkt ut innan han börjar. Sedan lägger han till efter hand och provar sig fram. Hans pappa gjorde alltid en skiss först.
– I princip var bilden klar innan han började måla på duken. Även om färger och sådant kunde förändras lite.
Snart stänger Galleri Blå för säsongen och Carl-Johan får mer tid över till att arbeta i ateljén.
– Man får passa på under vinterhalvåret.
Gå till toppen