Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I lodjurets timma

Årets naturfotograf Terje Hellesö har avslöjats som en billig fuskare. Många av hans påstått exklusiva bilder av lodjur och mårdhundar var i själva verket photoshoppade.
Alltså, Hellesö ingår nu i skaran som bryter den tysta överenskommelse med tittarna som heter autenticitet, so what?
Han är knappast först och brottet kan te sig oskyldigt. Att folk bryr sig så till den milda grad om fotografers upphovsrätt eller om att länsstyrelsen lurats till att agera mot beståndet på grund av att det plötsligt tycktes vimla av mårdhund i Mullsjö-trakten, nej det tror jag inte på.
Fusket började rullas upp i förra veckan på Flashback, det nätforum som alltid lockar en klick gränslösa radikaler att rasa och spekulera i ämnen som ratas i andra medier. Knark, högerextremism, bombtillverkning och – tydligen, naturfotografi!
På Flashback flockades snart dessa nätdetektiver som hungriga rovdjur i jakt på Hellesö. Efter imponerande research och 2 500 inlägg (!) hade man funnit de originalbilder som Hellesö knyckt.
Visst är det komiskt att just Hellesö som för bara en handfull år sedan uttalade sig pompöst om det absoluta värdet av äkthet i naturfotografi nu avslöjas så brutalt.
Hans svek är odiskutabelt men finns det något sedelärande i historien handlar det inte om fotografi utan om nätmobbar.
I dessa dagar kan det vara värt att påminna om att användare på nätfora kan göra fantastiska saker ihop – när de ägnar sig åt något vettigt. Inte blir det sämre av att det är något så romantiskt som djurfotografi som väcker känslorna till liv.
Man ser framför sig dessa svärmiska naturälskare redo att ge sig ut på äventyr genom ett nytt musklick.
"Värdet av bilden ökar med strapatsen, tycker just det som är naturfoto", som signaturen pdahlen skriver.
Ut i vildmarken på nätet.
Gå till toppen