Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skorpioner och ryggsimmare håvades vid Råån

Det sjuder av liv i vattendragen längs Råån. På en vattenvårdsdag håvade mellanstadieelever från Härslöv in ryggsimmare, larver och en vattenskorpion.

Några killar och tjejer från Härslövs skola stirrar spänt på vattenskorpionen som kryper upp för naturvårdare Ingegerd Ljungbloms ena långfinger.
– Den måste vara giftig, som en orm. Hur vågar du? undrar Evelina Jonsson och håller sig på bekvämt avstånd från skorpionen.
– Den är absolut inte farlig för en människa men som rovdjur gillar den småkryp, klargör Ingegerd Ljungblom och barnen blir något lugnare.
Erik Johansson missar dramatiken och den i fångenskap alltmer stridslystna skorpionen.
Han kommer i stället rusande till samlingsplatsen vid dammen intill Råån i Vallåkra med en ryggsimmare, som han fångat i sin håv.
– Jag har också fångat larver. Några som kan bli fjärilar. De ligger långt nere i håven under alla växter, skriker han upphetsat.
Ivrigt tömmer han innehållet i sin håv i en hink med vatten. Det blir geggigt och grumligt men någonstans där nere sjuder det av liv.
– Kanske av fler skorpioner. Någon som vill känna efter? frågar han.
Ingegerd Ljungblom njuter av barnens entusiasm och intresse för vatten och vattenvård.
– Barnen älskar att titta och studera de små krypen som de hittar i dammen. Och vi som jobbar med vattenvård sprider gärna kunskap om vårt arbete. Jag gör allt för att besvara barnens frågor, säger hon.
Sedan 2003 har Rååns vattendragförbund och Sege å vattenråd arrangerat guidade turer längs bland annat Råån.
– De första åren kom det några hundra personer per säsong. I år räknar jag med att våra 60 turer ska locka minst 1 500 deltagare, säger Ingegerd Ljungblom.
Vattenvårdsarbetet bekostas av Skånes miljövårdsfond och Rååns vattendragförbund.
Gå till toppen