Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

När Råå IF var i societeten

I dag börjar vi i idrottens värld och presenterar en 90-årig förening. Vi låter också en trio seniorer komma till tals. De vill ha två året om-bänkar på sin favoritplats.

Det finns många helsingborgare som fortfarande kommer ihåg Råå IF:s framgångar i fotbollssocieteten under slutet av 1940-talet och början av 50-talet.
Just nu har idrottsmuseet på Carl Krooks gata 10 en utställning om föreningen som fyller 90 år.
Råå IF bildades den 25 mars 1921 som fotbollsklubben Enighet. Tidigare hade det spelats fotboll på Råå i klubbarna Råå BK och FK Diana.
Snart ändrades namnet till Råå IF och en ny fotbollsplan anlades 1928 – ironiskt kallad San Siro efter jättearenan i Milano.
Höjdpunkterna för föreningen var finalsegern med 6-0 över Kenty från Linköping i svenska cupen 1948. Då vann Rååpågarna med 6-0. Första året i allsvenskan 1950-51 tog föreningen stora silvret med sin andraplats. Året efter åkte tyvärr Råå ur allsvenskan och har aldrig kommit tillbaka igen.
I dag spelar Råå IF i division IV men man har en fruktbar ungdomsavdelning.
Utställningen pågår året ut och Idrottsmuseet har öppet måndag-fredag klockan 10-15 eller efter överenskommelse.
Vi har fått ett brev från Birgitta Witting som är antikvarie på Kulturmagasinet:
"I HD-jouren den 21 juli efterfrågade Gustav Ahlbin att föremål som publicerats i boken 'Människans natur', borde visas på Dunkers kulturhus. Den boken var en utställningskatalog för en utställning med just namnet 'Människans Natur' där närmare 800 föremål ur museets samling ställdes ut. Utställningen ägde rum mellan den 14 juni 2008 och 4 januari 2009."
Jourhavande reporter träffar trion Gertie Wolf, Eva Ahlberg och Rolf Kristiansson utanför Stadsteaterns entré. Där brukar de sätta sig på de två bänkar som finns utplacerade sommartid.
– Vi skulle vilja ha bänkar här året om. Det känns så bra att sitta här och eftersom det är liv och rörelse intill. Dessutom är det skönt för oss lite äldre att kunna pausa just här när vi har handlat och är på väg hem till Norr, säger Gertie Wolf.
Jourhavande kontaktar stadsträdgårdsmästare Ole Andersson:
– Detta ska vi titta på i positiv anda. Jag kommer nu att föra frågan vidare till min bänkansvarige.
Vi avslutar dagens HD-jour med ett kul brev från Ann Gärtner:
"I slutet av 50-talet var jag på Tivoli i Köpenhamn. Utanför ett tält satt en dam och ropade: 'Lobbe, lobbe, lobbecirkus'. Man fick betala en slant för att komma in i tältet.
Där inne fanns ett bord med en glasskiva över. Under glasskivan fanns lopporna. Dom drog små vagnar, gick på lina och gjorde alla möjliga konster. Damen sa att hon fångat lopporna på färjan mellan Helsingör och Helsingborg.
Lopporna hade löpartävling mot varandra och man fick heja på den svenska eller den danska loppan.
När jag nu berättar om loppcirkusen för andra är det ingen som tror mig. Viveca Lärn har skrivit en barnbok om denna loppcirkus, så jag vet att den har funnits. Men som sagt, ingen tror mig. Finns det något foto eller någon gammal artikel om denna, som jag tyckte, helt fantastiska cirkus?"
Nej, vi har varken funnit något foto eller artikel om detta. Men kanske finns det någon läsare som vet mera?
Gå till toppen