Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Respons till tusen

Patrik Lundberg var tio månader när han kom till Sverige från Sydkorea. Rasistiska skämt har varit ett dagligt inslag i hans vardag. I 28 år har han velat skriva om vad som sliter själen ur honom. Hans krönika om detta spreds i rekordfart och fick snabbt stort genomslag på Internet.

Vad gjorde att du väntade så länge?
– Jag har känt en skam att gå ut med det här, för jag vill inte se mig själv eller andra asiater som offer. Men nu orkade jag helt enkelt inte hålla tyst längre.
Tusentals människor har spridit krönikan via sociala medier. Hur ställer du dig till responsen?
– Det är tråkigt att folk förvånas över innehållet i texten. Jag visste inte att folk inte hade en aning om vad som pågår. Det finns de som tycker att de har det värre, och det kan jag hålla med om, men det betyder inte att mitt problem inte är ett problem. Jag är emot all form av diskriminering.
Varför tror du att krönikan berörde så många?
– Folk har tidigare inte riktigt reflekterat över att fördomar mot asiater anses vara okej och inte räknas som rasism.
Folk ber om ursäkt, känner med dig och lovar bättring. Hur känns det?
– Alla människor har rätten att ändra sig. Det respekterar jag fullt ut. Jag har själv fördomar som jag måste arbeta med att få bort. Men givetvis är jag glad över att många håller med mig och jag hoppas att detta ska kunna bidra till förändring i samhället.
Vi har stängt av kommentarstråden till den här artikeln för att samla alla i Patriks krönika. Gå gärna in och kommentera!
Läs Patrik Lundbergs krönika här:
Ni sliter själen ur mig

Så tycker läsarna

Insider: "Det här var en väldigt angelägen och ärlig krönika. Kanske en av de bästa jag läst, oavsett ämne. All heder! Den sätter dessutom fingret på hur farligt det är med slappt språk som ursäktas med: 'Men, jag menade inget med det...' "
Lundell_Hbg: "Ärligt och öppenhjärtligt. Går jag till mig själv så har jag bara en sak att göra, och det är att bättra mig! Tack för upplysningen och förlåt!"
Erik: "Om samma skämt sades offentligt om judar hade det varit skandal. Skillnaden är att skämt om asiater är socialt accepterat därför att det är en grupp som den politiska korrekta majoriteten kan skratta åt."
Stolt över att vara en Guido: "Extremt bra skrivet och jag vet hur det känns. Men jag tänkte om för länge sedan - varför försöka behaga andra genom att tona ner sig? Ta på dig kameran, umgås med dina vänner och älska dig själv. Gör det du vill utan hänsyn till vad folk eventuellt säger."
Lars-Håkan Halldin: "Sådana killar som du behöver Sverige massor av. Vi skall ta er till vårt hjärta. Lära oss att vi lever mångkulturellt."
Svar till Lars-Håkan Halldin:
Sdada: "Fast jag har en känsla av att Patrik är lika svensk som du. Även kulturellt. Men visst..."
Läs Patrik Lundbergs krönika på hd.se
Gå till toppen