Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Södertunneln senareläggs

Under en presskonferens på tisdagen informerade Helsingborgs stad om att Södertunneln inte kommer att börja byggas under 2012. Sämre konjunkturläge i kombination med att tunneln blir 750 miljoner kronor dyrare än beräknat är orsakerna.

Treklövern med M, FP och KD, tillsammans med S, V och MP är överens om att senarelägga Södertunneln. Den planerade byggstarten var 2012.
– Vår samlade bedömning är att vi måste ta ansvar för Helsingborgs ekonomi. Det är väldigt svårt att säga när bygget av Södertunneln kan komma i gång, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Enligt de nya beräkningarna Kommer Södertunneln att bli 750 miljoner kronor dyrare. H+-projektet ska dock fortsätta.
– Hamnpiren och Bredgatan ska byggas enligt planerna, säger Peter Danielsson.
– Om vi rullar i gång Södertunneln nu går det inte att stoppa det och vi är oroliga att det skulle äventyra hela Helsingborgs ekonomi. Det är vi inte beredda att göra.
Den nya totala kostnaden är drygt 3 miljarder kronor för den 1,3 km långa tunneln. Det kan jämföras med den tidigare kalkylen på 2,3 miljarder kronor som togs fram i samband med utredningen 2009. Orsakerna är främst knutna till tekniska förändringar i planerna och kostnadsutvecklingen i byggbranschen, enligt Helsingborgs stad.
Kommunfullmäktige har haft informationen om fördyringen i ungefär en vecka.
Gå till toppen