Ängelholm

Med ögon känsliga för grönt

Lasse Olsen är tredje generationen på Hedentorps plantskola. Det är 60 år sedan som hans farfar Kaj Olsen slutade som slottsträdgårdsmästare på Vegeholm och startade eget.

Tre generationer och tre inriktningar. Men alltid med växter och grönt i fokus.
I dag är det Lasse Olsen och Liv Göransdotter som huserar på Hedentorps plantskola i skogsdungen vid Södra Utmarken. Men att ta över efter sin pappa och farfar var inte det självklara valet när Lasse Olsen gick ut skolan 1988, man kan nog snarare säga att det mest blev så.
— Jag var skoltrött, och så började jag inse att om det här såldes så skulle det vara borta, säger han.
Sen hade han ju alltid sprungit där bland växterna. Först när farfar Kaj Olsen odlade sina grönsaker och blommor, sedan när pappa Arne Olsen hade tagit över och ändrat kurs mot produktion och försäljning av växter till olika återförsäljare.
— Bland annat ympade han länge Ornäsbjörken som är Sveriges riksträd. Det blev 15 000-20 000 träd om året. Den flikbladiga björken planterade i nästan alla svenska städer och ett sådant står utanför stadshuset här i Ängelholm. Genom knoppningen kan man följa när våren kommer till olika platser, berättar Lasse Olsen.
Farfadern Kaj Olsen kom till Sverige från Danmark 1926.
— Han hade arbetat i flera danska slottsträdgårdar och här fick han arbete som slottsträdgårdsmästare på Vegeholm. Men när kriget kom och tiderna blev sämre förlorade han sitt jobb. Så 1951 tog han över arrendet här på Hedentorp. Han fortsatte med odling av grönsaker, som gurka och tomat, och blommor som såldes till blomsterhandlare i stan, berättar Lasse Olsen.
När det var dags för tredje generationen att ta över så ville även han skapa sin egen identitet på företaget.
— Jag tog bort odlingen och har fokuserat mer kring miljö och udda växter. Det finns en samlare i mig, och det var väl lite så det började. Det har varit rhododendron, lönnperioder och bambuperioder.
Samlarperioderna har gett spår i planteringarna på Hedentorp, där familjen även har sin privatbostad, bland annat med stora bamburuggar av olika slag.
2003 gjordes en större rockad på platsen, bland annat så byggdes det gamla träväxthuset om till butik, och för fyra år sedan valde även Lasse Olsens sambo Liv Göransdotter att lämna förskollärarjobbet och satsa helt på familjeföretaget.
— Fördelningen är så att Lasse sköter det där ute och jag det här inne. Fast jag är ute ibland också och pillar med det estetiska, säger Liv Göransdotter.
Företaget har i dag sex anställda och har som regel stängt ett par månader på vintern.
— Fast det handlar mycket om att följa året, och vädrets skiftningar. Det har hänt att vi gjort planteringsjobb kring Lucia, säger Lasse Olsen.
Han konstaterar att det har hänt mycket sedan han själv tog över 1993.
— Då var trädgård en gräsmatta och växter. Nu är det ett helt inredningsrum med möbler, stenläggningar och annat. Vi säljer färre växter än då, fast ofta är de större och kostar mer.
60-årsjubileet firar Hedentorp den 29 september till 2 oktober med bland annat växtvandringar, konstutställning och workshops. Ett inslag blir att informera om den aggressiva svampsjukdom som håller på att slå ut buxbomsplanteringarna, och vad man kan ersätta buxbomen med.
— Ska man ha något som är så likt som möjligt, som är vintergrönt och går att formklippa, så är japansk järnek ett bra alternativ, tycker Lasse Olsen.

Fakta: Lasse Olsen

Ålder: 42 år
Bor: I villa bredvid sin plantskola i Ängelholm
Familj: Liv och barnen Truls, 9 år, och Frode, 5 år.
Intressen: Trädgård, naturen, mat och vin.
Favoritväxt: Bambu och gräs, för sin form och struktur, det får inte vara för mycket blommor.
Bästa trädgårdstipset: Ha inte för bråttom. Bättre att bo in sig i huset och känna efter vad trädgården ska ha för funktion och vad man vill ha ut av den. Och plantera samma växter i stort antal.

Fakta: Liv Göransdotter

Ålder: 39 år

Bor: I villa bredvid sin plantskola i Ängelholm

Familj: Lasse och barnen Truls, 9 år, och Frode, 5 år.

Intressen: Fotograferar mycket, bland annat till plantskolans blogg.

Favoritväxt: Just nu det japanska gräset Miscanthus sinensis 'Dronning Ingrid' med lite rött i bladen och vipporna.

Bästa trädgårdstipset: Att ta sig tid och njuta av sin trädgård. Ogräset kan man ta en annan dag.

Gå till toppen