Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patrik Pettersson: Ljuvlig matporr också för nybörjare

Niklas Ekstedt fortsätter sin matporriga inspirationsresa i “Niklas mat” på SVT. I går besökte han en trendriktig restaurang i New York. För oss som äter på pizzerior och thaisyltor oftare än trendrestauranger var det ett intressant besök.
Som programledare fungerar Ekstedt bra. Han är varm i sin framtoning och rymmer åtminstone i tv-rutan inte tillstymmelse till att knäppa någon på näsan för att han vet mer om mat än någon genomsnittstittare någonsin kommer att göra. För oss som har tröttnat på skrikande kockar i helveteskök är han en befrielse.
Restaurangen som han besökte igår heter ABC Kitchen och drivs av en kock som Ekstedt beskriver som matvärldens Paul McCartney. Vad det innebär i matväg har jag ingen aning om, men han måste ju vara väldigt känd i kretsarna. 40 kök har han igång i världen samtidigt, jämfört med mig som knappt kan hålla styr på mitt eget.
Den kände kocken, som för övrigt heter Jean Georges, har bestämt sig för att bara servera ekologiskt och närodlat. När Ekstedt i programmet ger sig ut på stan och besöker en matmarknad visar det sig att det går att leva extremt närodlat även i en så pass vidsträckt stad som New York. I ett av stånden hittar han honung som har odlats på taken i stan.
De olika stadsdelarna påstås sätta smak på den sötklibbiga massan och Brooklynhonungen har en gnutta attityd, den från Manhattan klass. Det är i alla fall vad säljaren påstår. Jag jämför med Nordvästskåne och skulle i så fall hellre äta honung från en lummig Hallandsås än en avgasstinn Järnvägsgata i Helsingborg.
Samtidigt önskar jag att jag var mer som Ekstedt, passionerad och kunnig om mat. Men som sagt, jag känner mig aldrig underdånig, snarare inbjuden till en vän som vill lära mig mer.
Blandningen av smygtitten i köket och utflykten bland nya matidéer är den stora behållningen av programmet. Pretentionerna är inte skyhöga och det påminner lite om Plura i hans kök, minus gästerna och alkoholen.
Däremot är det inbyggda tävlingsmomentet överflödigt. Jag fångas inte av den knappa spänningen när Ekstedt ska få en egen rätt att platsa på restaurangens meny. Tävlingar i tv-program lägger man till när innehållet inte räcker. Så är inte fallet här.
Förlåt för att jag dömde ut dig i första programmet, Niklas Strömstedt. “Tack för musiken” har verkligen växt i mina ögon, det har varit personligt och avslappnat, inte minst i sista programmet med Winnerbäck. Synd att det nu är slut bara.
“Sol fest och oroliga föräldrar” på Kanal 5. En våg av dejà vu sköljer över mig.
I kväll ser jag “K Special” på SVT2 klockan 20 som handlar om Roberto Saviano, mannen bakom boken “Gomorra” om Neapelmaffian. Filmen sänds sedan 00.15 på SVT1.
Se på webben!

Christiania i Köpenhamn fyllde år höromdagen. Passa på att se dokumentären “Christiania, you have my heart”, ett tidsdokument från 1991: http://video.google.com/videoplay?docid=-8887317701829510625
Gå till toppen