Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Om stavning och besöksrekord

En gång stavade jag Vilhelm Mobergs förnamn med W i början. Mitt undermedvetna måste ha jobbat med det, för mitt i natten vaknade jag och insåg misstaget. Då hade tidningen redan gått i tryck.
Även om det inte var ett stort misstag grämde jag mig hela dagen efteråt. Vilhelm Moberg var död och kunde inte klaga. Han var en känd person och skulle förmodligen dessutom ha tagit det med ro.
Men de flesta människor förekommer bara någon enstaka gång i tidningen under sina liv. Och då ska banne mig deras namn vara rättstavade. Vill de ha dansbandsstavning med Z i Johanzon ska de få det. Därför tar jag aldrig för givet att ett namn stavas på ett visst sätt. De få gånger numera när jag citerar någon frågar jag om stavningen.
Jag har också lärt mig den hårda vägen att fråga om det är rätt person som jag pratar med. Detta efter att ha intervjuat fel person i ett ärende. Denne hade samma namn som den som egentligen skulle intervjuas och svarade snällt på mina frågor. Jag skrev min artikel och lät intervjuoffret komma till tals i några citat. Dagen efter ringde rätt person och undrade när vi hade pratat med varandra.
Pinsamt var bara förnamnet. Som ni förstår var det inte lätt att formulera rättelsen i tidningen.
När jag var ung reporter hade jag sämre självkänsla än i dag. Jag oroade mig mer för att göra fel. Jag var också introvert så till vida att oron var större för kollegernas fördömanden än för läsarnas. Det borde vara tvärtom med tanke på att allt du skriver i HD till exempel granskas av 180 000 människor varje dag. Jag har svårt att tänka mig ett mer övervakat yrke än reporterns.
Och ännu mer blir det tack vare nätet och de sociala sajterna. Patrik Lundbergs krönika ”Ni sliter själen ur mig”, som handlade om vardagsrasismen han utsätts för som adopterad från Korea, spreds snabbt på Facebook och Twitter och lästes förmodligen av tiotusentals människor där. Men den bidrog också starkt, som den tredje mest klickade artikeln, till att hd.se slog besöksrekord förra veckan med 263 000 unika besökare. Med unika besökare menas unika IP-adresser. Det kan vara flera personer som besöker hd.se från samma dator.
Om ni missade SVT:s Debatt i torsdags kan ni gå in på SVT Play och se Patrik berätta om reaktionerna på krönikan.
Vad var mest klickat då förra veckan, med söndagen inräknad?
På andra plats kom rapporteringen från HIF:s guldfirande på Olympia i söndags kväll.
Men lika ohotad som oväntad etta: Husesynen på nya häktet i Helsingborg som hade 40 procent mer klick än tvåan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen