Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Soppa på svartkål

– Ska vi ta soppa eller lax?
– Klart ni ska prova på svartkålssoppa, säger Inger Eneman till två lunchgäster som bestämmer sig för att prova på dagens erbjudande, svartkålssoppa med bacon och ägghalva samt äppelkaka och grädde till efterrätt.
Inger Eneman som driver lunchrestaurang i Båstad företagsby var inte sen att erbjuda svartkålssoppa under skördefesten i förra veckan. Varje dag hade hon en meny som utgick från närproducerade varor och då bland annat svartkål från Håkan Paulsson i Broddarp.
Det är inte första gången som det står svartkålssoppa på menyn, en gång tidigare har restaurangen serverat lunch baserat på svartkål och under matvandringar har soppan också funnits med.
– Det är roligt att göra något med de här produkterna.
Och det är flera som väljer soppan framför laxen och en del matgäster kommer fram efteråt och berömmer köket.
– Det var en jättegod soppa, säger Marie-Louise Lindén.
Kocken Leif Sjöberg står bakom receptet och han berättar att det ett ganska enkelt recept med få ingredienser, svartkål, grönsaksbuljong och grädde (se faktaruta).
Inger Eneman tror mycket på närodlat och hade gärna sett mer av detta och tycker det hade varit toppen om det fanns en grönsaksbil som levererade produkter till hennes restaurang där allt lagas från grunden.
– Det är bara en fantasi som sätter gränser, säger Inger Eneman om vad svartkål kan användas till.
Hon är själv är mycket förtjust i svartkål och all slags kål. Förutom soppa kan hon tänka sig att använda svartkål till paj eller som tillbehör till olika maträtter.

Recept på svartkålssoppa

Cirka 500 gram svartkål som förvälls och hackas fint
1 msk smör
3 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong
1 dl grädde
½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull, rör ner vetemjölet och späd med buljongen. Tillsätt grädden, lägg i den hackade svartkålen, koka soppan några minuter. Smaksätt med salt och mixa soppan. Serveras med kokta ägghalvor och stekt bacon.
Gå till toppen