Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Babykafé med tema

På tisdagar är det babykafé på familjecentralen. Bebisar under ett år och deras föräldrar kommer för att träffas och lära sig något av veckans tema.

Jollrande, sovande eller skrikande bebisar med sina förväntansfulla föräldrar kommer i en strid ström in på familjecentralen för att delta på babykaféet. Varje tisdag mellan 9.30 och 13.30 är det öppet för de med barn upp till ett år. Veckans tema är barnets första mat.
– Äntligen är det dags för mos och puré, säger Charlott Ingvarsson som är distriktssköterska på BVC.
Efter fikat visar hon och förskolelärare Ingela Andersson hur man med enkla medel kan laga sin egen mat som ett alternativ till de färdigköpta barnmatsburkarna.
– Man behöver inte välja mellan att göra själv och köpa färdigt, båda är bra, säger Charlott Ingvarsson.
När barnet är mellan fyra och sex månader ska det börja med så kallade smakportioner av till exempel potatis- eller palsternackspuré. Charlott Ingvarsson har ett knep för när det är dags.
– Det gäller att ta till vara på när barnet visar intresse för förälderns mat.
Familjecentralen, som ligger på Tallgården och invigdes i mars, är ett sätt att underlätta för barnfamiljer. Här finns bland annat BVC, barnmorska, familjebehandlare och öppen förskola. Tanken är att allt som behövs ska finnas under ett tak och man kan göra så skilda saker som att fixa faderskapspapperen till att väga sin bebis.
Camilla Brantryd är på babykaféet med sin man Stefan och sina två barn, lilla Elin som endast är två veckor gammal och Frida som hunnit fylla ett år. När storasyster var bebis kände Camilla stor press att göra hemlagat men efter ett tag blev det ändå burkmat.
– Det funkar jättebra, men jag har insett hur dyrt det är. Tror jag ska försöka laga själv igen om det finns ett enkelt sätt.
Magdalena Bohlins son Milo, 7 månader, leker på babykaféets röda matta, han är ännu så länge lite försiktig men tittar intresserat på de jämngamla kompisarna. Mamma Magdalena menar att det är nyttigt både för Milo och henne själv att komma och träffa andra.
– Det kan vara lite långtråkigt att vara hemma men här är jättetrevligt.
Nästa tisdag är det åter dags för babykafé, då är temat Med förlossningen i backspegeln.
Gå till toppen