Ekonomi

"Vi sörjer människan och visionerna"

Joakim Jardenberg är expert på sociala medier och tidigare medarbetare på Helsingborgs Dagblad.

Joakim Jardenberg.Bild: Tobias Björkegren
Vilken betydelse har Steve Jobs haft för dig?
– Oj, det är svårt att ringa in. Han har gett en bild av teknik som inte handlar om teknik. För mig som är mer intresserad av människor än av teknik, blev han som en brobyggare. Jag har honom att tacka för allt. För det jobb jag har och för den jag är.
Vad kännetecknar de överväldigande reaktioner som vi har sett i dag på sociala medier?
– Att de flesta inte sörjer en stor företagsledare, utan sörjer människan och visionerna som han hade. Det är få förunnat bland företagsledare att få omdömen som inte handlar om produkter och vinster. Steve Jobs var mer än så, han var än världsförändrare.
Hur då?
– Jag får nästan relatera till det som folk brukar säga, att Applefans nästan är religiösa. Det brukar sägas som något negativt, men det positiva är att det finns en tro och en övertygelse om att allt kan bli bättre. Steve Jobs och Apples resa handlar inte nödvändigtvis om att nå perfektion, utan att alltid gå ett steg längre.
Ser du någon given arvstagare till Steve Jobs visioner, i eller utanför Apple?
– Apple kommer nog att klara sig. Tim Cook är en bra ersättare rent operativt och den visionära designern är kvar. Att leta efter en nästa Steve Jobs är inte rimligt. Det låter nästan som om jag är kär, haha. Men han var den förste och ende Steve Jobs.
– Däremot kan jag se vissa likheter med till exempel Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, som drivs av idén att alla som är uppkopplade också är ihopkopplade.
Välj ett särskilt minnesvärt ögonblick med Steve Jobs.
– Hans tal för Stanfords avgångsklass 2005 var ett fantastiskt tal på alla sätt och vis. Det handlar om allt från livet och döden, till teknikens roll i det moderna samhället.
Gå till toppen