Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Tack för kaffet, Landskrona!

Visserligen förknippas nog Zoégas kaffe mest med Helsingborg. Men det var inte där det började. Det var i Landskrona som den ljuva doften av denna dryck kändes först.

Den sista delen av 1800-talets Landskrona var den tid då den gamla fästnings- och jordbruksstaden var i full gång med att ändra karaktär. Industristaden Landskrona tog form. Ett synligt tecken på att det var nya tider på gång blev byggandet av stadens nya rådhus. Och det ena industriföretaget efter det andra poppade upp och kunde bland annat hämta arbetskraft bland de flera hundra livstidsfångarna på Citadellet.
I samma tidevarv kom ytterligare en modernitet: Telefonen. Landskrona fick också ett modernt varmbadhus. Staden utvecklades rejält.
En dag kom Carlos Zoéga till stan. Familjen, med italienskt påbrå, hade slagit sig ner i Skåne och Danmark. Carlos Zoégas pappa valde däremot en ännu mer långväga destination, efter att mul- och klövsjukan hade drabbat familjens djur. Han for till Brasilien och blev boskapsuppfödare där istället.
Men Carlos Zoéga, han ville alltså tillbaka till Skåne och hamnade i Landskrona 1881. Att det blev kaffebranschen var inte så konstigt. Åren i Brasilien hade minst sagt gjort att han fått smak för såväl kaffet som handeln med denna vara. Med sig i bagaget hade han till exempel kaffe värt motsvarande 6000 kronor i kontanter.
Han byggde sig ett eget hus i Landskrona. År 1881 köpte han en kaffebrännare för 90 kronor, en kaffekvarn för 83 kronor, samt diskvåg och tre snusburkar för att kunna förvara kaffet. Zoégas kaffehandel kunde slå upp portarna på det som då hette Gunnaregatan i Landskrona, numera mer känt som Norra Infartsgatan, uppe på Vilan.
Specialiteten var mörkrostat kaffe, som ska ha varit Zoégas egen favorit. Inget dumt val, med tanke på att mer än hälften av allt mörkrostat kaffe som säljs i Sverige i dag, faktiskt kommer just från Zoégas.
Så väldigt mycket mer finns inte berättat om Zoégas kaffehandels tid i Landskrona. Om Carlos Zoéga själv däremot kan berättas att han gifte sig med Maria Tuvesdotter-Thunéll 1885. Precis som sin make var hon en driftig människa – hon drev egen fotoateljé i Landskrona. Något år senare flyttade familjen norrut till Helsingborg. Kaffebutiken, den följde med.
Den 30 november 1886 tillkännagav Zoéga att han "i morgon öppnar Kaffe-, Socker- och Théhandel i N:o 27 Kullagatan, f.d. Helsingborgs Dagblads kontorslokal, och som jag sjelf direkte importerar kaffe och är försedd med nyaste maskiner för ångrostning och malning, är jag i tillfälle att lemna allmänheten denna vara i bästa qvaliteer, såväl ångbrändt som icke brändt, till platsens billigaste priser".
Butiken låg i gatuplanet, bostaden ovanför. Kaffebrännaren sattes på vinden tillsammans med råkaffet till en början, så småningom flyttades rosteriet ned i källaren i stället.
Carlos Zoéga avled 1888, men hans kaffetraditioner lever vidare. Hustrun tog över firman och gifte senare om sig med Johan Svensson. Namnet Zoéga behölls dock och när sonen Rudolf var stor nog, var det han som såg till att utveckla företaget från hantverk till industri. Mollbergs blandning kunde avnjutas första gången 1901. Då hade kaffebutiken flyttat till Drottninggatan, där den än i dag ligger kvar.
Först femton år senare var det Skånerost, eller Horns blandning som den först hette, som fick sin välförtjänta plats i skåningarnas hjärtan.
När Rudolf Zoéga avled tog dottern Thelma vid och 1986 övertog Findus AB, i dag Nestlé, företaget.
Landskronas historia som kaffestad innehåller däremot fler komponenter än de som den gamle köpmannen som kom hit från Brasilien bidrog med. Här har även funnits något som hette Holländska kafferosteriet och Nya kafferosteriet. Det är inte heller omöjligt att det får en fortsättning i nutid.
Det är företaget International Coffee System som vill etablera sig i företagsparken Kronan. Enligt vd David Vrabl ser han fram emot att ta fram ett eget Landskronakaffe.
Louise Hinn, butikschef i Flizans kaffebutik på Östergatan, känner till planerna.
– I nuläget har vi inget kaffe härifrån stan, men vi kommer att få in det någon gång framöver. Landskronakaffe ska det heta, men jag vet inte vad det är för typ av kaffe, säger hon.
Gå till toppen