Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rättegång mot Systembolagsrånare

På måndagen inleds rättegången mot de två män som är åtalade för att ha rånat Systembolaget i juni. Den ene erkänner, den andre bara delvis. Båda hävdar att det finns en tredje gärningsman.

När huvudförhandlingen mot de två misstänkta Systembolagsrånarna inleds på måndagen måste rätten reda ut vad var och en av dem gjorde den 9 juni.
Två 20-åringar är gripna och häktade, men båda hävdar att det finns en tredje person involverad, som alltså är på fri fot.
Den senast gripne 20-åringen erkänner att han har rånat butiken. Den andre 20-åringen, som greps samma dag som rånet, erkänner bara att han har agerat chaufför.
Ingen av dem vill prata om den eventuella tredje personen.
I förhör med polisen har den senast gripne 20-åringen, bosatt i en ort norr om Göteborg, redogjort för hur rånet gick till.
Det planerades flera dagar i förväg. Att det blev just Systembolaget beskriver han som en slump under planeringen – det ligger lite avsides och på förmiddagen är det ofta mindre folk i butiken.
Innan de parkerade på Stora Strandgatan körde de en runda runt butiken för att se att läget var lugnt. Klockan 10.45 klev de ur bilen och gick mot butiken, den erkännande 20-åringen med det avsågade hagelgeväret längs armen.
Utanför butiken var de tvungna att vänta medan en Systembolagsanställd rökte en cigarett. Sedan tog de på sig luvorna och skred till verket.
En av de anställda som vid tillfället stod i kassan hörde någon skrika "men vad fan". Sedan stod en av rånarna framför henne och skrek "öppna kassan". Hon tryckte tydligt och demonstrativt på överfallslarmet och drog sedan ut kassalådan.
Rånaren pekade sedan med hagelgeväret mot den andra kassan och en annan anställd kom för att öppna den.
Den andre rånaren höll fram en påse som de fick lägga pengarna i, både sedlar och mynt.
Ett av kassabiträdena har berättat att hon inte kände sig rädd just vid råntillfället, men att hon direkt efteråt kände sig skärrad och rädd. Förutom det blev hon förbannad.
En tredje anställd befann sig längre in i butiken vid rånet. Han hukade sig liksom kunderna och ringde 112. Fem kunder befann sig i butiken vid rånet och ytterligare en klev in medan det pågick. Han viskade "rån på Systembolaget i Landskrona". Tio sekunder senare försvann rånarna.
Den anställde sprang ut till sin bil bakvägen, svängde ut på Prästgatan för att se vart rånarna tog vägen, men tappade dem.
Efter rånet drog rånarna av det översta lagret kläder i bilen. De fick syn på en blinkande polisbil och hukade sig. Den erkännande 20-åringen släpptes av på Österleden.
Han tog sig till en släktings lägenhet och åkte efter några dagar och en festnatt i Helsingborg till hemmet norr om Göteborg.
Med hjälp av DNA från en gymnastiksko spårade polisen senare upp mannen, men om det finns en tredje man är han fortfarande på fri fot och ingen vill peka ut honom.
Rättegången inleds alltså på måndagen. Sedan fortsätter den vid behov på onsdagen.
Gå till toppen