Klippan

"Det roliga är att skriva"

Några frågor till Hans Svensson som bor i Ljungbyhed och i dag söndag släpper sin tredje roman "Erik Johannesson" vid ett öppet arrangemang på Klippans bibliotek.

Hans Svensson ger ut sin tredje roman.
Vem är du?
— Jag bor i Ljungbyhed men kommer från Åstorp från början. Jag jobbar med att bygga och serva mikrofoner på ett företag i Helsingborg. Tidigare höll jag på mycket med musik och har spelat i flera syntband, men 2006 kände jag att det inte var så kul med musik längre och började jag skriva i stället. Jag hade skrivit lite noveller tidigare.
Vad handlar din nya roman om?
— Om en person som heter Erik Johannesson som är lite speciell till sin natur. Han vänder upp och ned på det mesta som kommer i hans väg, exempelvis den kommunala psykiatrin. Boken spänner över hela hans liv och utspelar sig i nutid i ett fiktivt Sverige, i småbyar här i nordvästra Skåne.
Vad har du tidigare skrivit?
— Den första romanen "Bengt i koma" var väl mycket av ett experiment för att se om jag kunde skriva färdigt en bok. Därefter gav jag ut romanen "Det obrytbara mönstret" som är två historier i en. Den är dels ett småländskt familjedrama i nutid, dels en historisk berättelse från 1700-talets Helsingborg. De båda historierna binds ihop.
Vem ger ut dina böcker?
— Jag ger ut dem själv. Jag hade tänkt starta ett eget förlag men har inte blivit färdig till det. Jag låter trycka en mindre upplaga som jag säljer men jag tjänar inga pengar på det. Det roliga är att skriva, inte att sälja.
Hur ser en typisk skrivardag ut för dig?
— När jag kommer hem från jobbet får jag först fixa det vardagliga med matlagning, handla, hjälpa barnen med läxorna och gå ut med hunden. Vid åtta försöker jag sätta mig och sedan skriver jag så länge jag orkar. Om helgerna skriver jag också på nätterna ibland.
Vilka författare läser du helst själv?
— Det är blandat. Jan Guillou tycker jag om, jag gillar hans språk. Jag läser gärna Håkan Nesser och Herman Lindqvist också.
Har du någon ny roman på gång?
— Jag har börjat på en, men den ligger lite på is. När jag hade skrivit 30-40 sidor kände jag att jag att det tog stopp, att jag behövde återhämta mig efter Erik Johannesson. Den har jag lagt tre år på och skrivit en till två timmar om dagen. Men så fort boksläppet är över sätter jag i gång och skriver igen.
Gå till toppen