Sport

En galen och magisk kväll

Magiskt, galet och totalt euforiskt. Orden räcker inte till för att beskriva helsingborgarnas mottagande av sina guldhjältar på söndagskvällen.

– Helt sjukt, det här kunde man ju aldrig ens drömma om, säger HIF-backen Markus Holgersson när han precis klivit ner från Kärnans terrasstrappor.
Men drömmen var sann, både för Markus och det övriga HIF-laget. Över 10 000 personer trängdes på Stortorget och väntade in de svenska mästarnas entré. Det röd-blåa folkhavet sträckte sig ner till Magnus Stenbocksstatyn och hördes säkerligen över till Helsingör när jublet successivt steg i takt med att klockan närmade sig halv nio.
Folk hade väntat i över fyra timmar för att få hylla sina hjältar. 16-åriga Tea Rosqvist och Mathilda Frick var två av dem.
– HIF är allt för mig. Det här är helt underbart, säger Mathilda och strålar med hela ansiktet.
Tea fyller i:
– Makalöst att så många har kommit hit för att hylla laget. Jag älskar verkligen HIF av hela mitt hjärta.
Folk klättrade i lyktstolparna och hängde ut från fönstren för att få en skymt av guldhjältarna. Spelarna själva rördes nästan till tårar.
– Man blir tagen, stolt och nästan lite generad. De är här för oss liksom, helt otroligt. Vi var lite rädda att det skulle bli avslaget, men stan hjälpte oss verkligen att fira, säger Mattias Lindström när han anlänt till guldmiddagen.
Han berättar att han fick tårar i ögonen när målvakten Daniel Andersson agerade trubadur inför folkhavet.
– Vi visste inget om det innan, han är helt galen, ler Mattias.
När sedan publiken och spelarna gungade ikapp till ”We are the Champions” exploderade himlen i ett fyrverkeri. Ovanför spelarna lyste texten ”Svenska mästare” och satte pricken över ett magiskt skådespel.
– Det här kommer man minnas livet ut, säger Markus Holgersson.
Tolv år hade helsingborgarna väntat. Den 23 oktober 2011 var dagen när hela stan kokade och äntligen kunde sjunga guldsånger igen.
”Vi är mästare…”
Gå till toppen