Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Odlade 66 cannabisplantor i skogen

10 minuter in i skogen hittade polisen en sällsynt odling. De lade sig på vänt och plötsligt dök en man upp. Nu är han skäligen misstänkt för att ha odlat cannabis.

Det rör sig om 66 plantor i varierande storlek. Någon närmare en och en halv meter hög, någon bara ett par decimeter. De är av arten cannabis sativa som i torkad form kan ge narkotika.
Tipset fick polisen av en privatperson som vid flera tillfällen under sommaren hade lagt märke till att en bil stod parkerad på ett ovanligt ställe i skogen. Området uppe på Söderåsen i närheten av Kongaö är inget särdeles populärt friluftsområde.
Till sist fattade personen sin telefon och ringde polisen. De kom till platsen, men då hade bilen och dess förare redan hunnit lämna.
Polishund med förare kallades till platsen och de spårade genom den vildvuxna skogsterrängen. Efter tio minuter kom de fram till vad som såg ut att vara en odling.
Det tog inte lång tid att konstatera att det rörde sig om hampaplantor av sorten cannabis sativa.
För att få tag på "trädgårdsmästaren" lade polisen sig på vänt. Och snart återvände mannen som återkommande parkerat sin bil i vägkanten i skogen. Han greps och har förhörts.
– För vår del är det väldigt ovanligt att hitta cannabisplantor i oktober, säger Martin Olofsson, polis i Söderåsens ungdoms- och narkotikagrupp.
Han berättar att de odlades i ett svårtillgängligt område som ingen rimligen kan passera av misstag. Inga byggnader finns i närheten och det handlar om ett stort skogsparti.
– Sådana här tillslag är helt beroende av allmänhetens tips.
Han säger också att det hade varit väldigt svårt att hitta odlingen utan en skicklig hund.
Martin Olofsson vill inte ge några detaljer kring mannen, mer än att han är skäligen misstänkt för framställning av narkotika och inte är anhållen.
Han tror inte att det är fler än denne man som har varit inblandade i odlingen.
Plantorna är uppgrävda och skickade till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping. De delar av växterna som sticker upp ovan mark är olagliga. De torkas nu för att kunna fastställa vikten.
– I nuläget vägde de flera kilo. Hur många kilo det blir när de är torra vet jag inte. Det kommer åtminstone att bli ett kilo, säger Martin Olofsson.
Gå till toppen