Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här bodde Ingmar Bergman

I dag tittar vi in på en bakgård på Prästgatan. Tyvärr tillhör gården en svunnen tid. Vi får också reda på vad det är för rör man gräver ner vid Österleden.

Lundstedts charkuteri och speceriaffär låg under första delen av förra seklet på Prästgatan, alldeles intill gamla Stadsteatern.
I dag presenterar vi en bild från gården till den Lundstedtska fastigheten som sträckte sig långt in i kvarteret. I Karl Erik Anders bok "Det gamla Helsingborg, del XV" kan man läsa att kända skådespelare hyrde små krypin på gården. En av dem var Ingmar Bergman (teaterchef 1944-46) och han har berättat om sitt boende här i sin bok "Laterna magica".
Andra som bodde i rummen var Erland Josephson, Brita Billsten och Birger Malmsten.
Damerna på bilden härintill var dock inga skådespelare utan andra boende i närheten.
Den Lundstedtska fastigheten revs 1955 varefter Nordvästra Skånes Tidningar lät uppföra en tryckeribyggnad på platsen. Även denna är numera borta och sedan slutet på 1980-talet står ett hyreshus där.
Beträffade Ingmar Bergman så ska nämnas att han den mesta tiden i Helsingborg bodde på adressen Norra Storgatan 14, alltså i samma hus som puben Telegrafen ligger i dag.
Torborg Green hör av sig angående dansrestaurangen Aveny på Drottninggatan som vi skrev om häromdagen. Vi nämnde då att man dansades där från 1948 och fram till tidigt 60-tal.
Nu rättar hon oss och säger att det till och med dansade på Aveny en bit in på 70-talet.
Vid ett par tillfällen har läsare undrat var reklamfilmen för Helsingborg "Resan till Södern" blev av? Lars-Berne Mårtensson på Råå vet mera:
"Jag såg i HD-Jouren att man efterlyser ”Resan till Södern”. Filmen gjordes av Helsingborgs stads turistbyrå med sponsring från större företag i Helsingborg.
Jag jobbade då på Asea som var en av sponsorerna och vi fick en kopia. Den var inspelad på Betamax som var föregångaren till VHS.
Jag fick senare köpa filmen som jag nu lämnat till restaurering. Men jag är osäker på vad som gäller med rättigheter och dylikt."
Uwe Schuster hör av sig och han har en fråga;
– När man kör på den nya Österleden ser man hur de lägger ner stora svarta rör i marken. Vad är det för ledningar?
Vi kontaktar Göran Persson på stadsbyggnadsförvaltningen och han kan ge besked:
– Det är nya huvudvattenledningar.
... Sankt Andreas kyrka, tidigare var sjukhuskyrka inom Sankta Marias område. Den invigdes 1928. Den är nu stadsdelskyrka för invånarna i Maria Park och Mariastaden.
Kyrkan tillhör Maria församling.
Källa: Helsingborgs stadslexikon
Gå till toppen