Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Både film och teater i "Den stora Rådhuskuppen"

Öresundsteaterns nya föreställning är annorlunda jämfört med andra pjäser. Den första akten utspelar sig i rådhuset och andra akten på bioduken. På lördag, den 10 december, har den premiär.

Pjäsen är baserad på en sann historia från 1825 i Landskrona. Ett antal tjuvar tar sig in i Rådhuset och stjäl innehållet i stadskassekistan.
Föreställningen är ett samarbete mellan Öresundsteatern och omsorgsförvaltningen med området funktionshinder. Det är bland annat brukare från dagverksamheten som medverkar i pjäsen tillsammans med Anders Kungsman och Per Ullberg från Öresundsteatern.
– Det har varit viktigt att alla ska delta på samma premisser, säger Susanne Rosenström områdeschef på omsorgsförvaltningen.
Skådespelarna har olika erfarenheter av teater, men verkar alla tycka att det är väldigt roligt. Repetitionerna till pjäsen har pågått sedan i början av september i år.
Den första akten utspelar sig i rådhuset. Den innehåller bland annat humor och mycket arbete med kroppsspråket ackompanjerat av dragspelsmusik från Tord Sölvesson. Musiken anpassar han till de olika karaktärerna och sedan har Anders Kungsman komponerat vissa bitar.
Det unika med pjäsen är den andra akten, efter att åskådarna har avnjutit soppa. Då får publiken sätta sig inne på biograf Maxim och se avslutningen på bioduken. Filmen är inspelad med en kamera ifrån iPhone 4. Förhoppningen är att det ska finnas något för alla, oavsett om man gillar film eller teater bäst. Dessutom möjliggör det för miljöombyte som den andra delen kräver. Men den andra akten skiljer sig från den första delen på fler sätt.
– Den andra delen kan bli lite ruggig, säger Anders Kungsman.
Odd Ellgård, spelar borgmästare i pjäsen och ser fram emot att få bli filmstjärna.
– Det roligaste har varit att vara med Anders och Per, säger han sedan.
Själva filminspelningens bekymmer med omtagningar, dåligt väder och den stora dos tålamod det har krävts av alla inblandade är ett minne blott. Nu tycker skådespelarna att det var jättekul att spela in film.
– Det svåraste har inte varit att komma ihåg repliker, utan att vi måste ta det på allvar, säger Liridon Llapashtica som spelar en av poliskonstaplarna och förklarar att det ibland är svårt att hålla sig för skratt.
Föreställningen börjar klockan 11 på lördag, varar ungefär i 90 minuter inklusive paus och kostar 150 kronor. Då ingår även soppa och bröd med vatten eller läsk att dricka till.
Gå till toppen