Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chassinummer orsak till konflikt

Våren 2004 sätter sig en svenskättad och bilintresserad tandläkare i Schweiz framför datorn. Han vill köpa en Ford Mustang Shelby, en kraftfullare och mer exklusiv variant av Ford Mustang.
Han klickar sig till en webbplats som listar Shelby-exemplar i Sverige och finner att en Landskronabo äger två. Han slänger iväg ett mejl för att fråga om någon av dem råkar vara till salu.
Samma kväll ringer ägaren upp. Det är Mats Wilhelmsson. Han säger först att han inte vill sälja, men en vecka senare har han ångrat sig och meddelar att den ena är till salu.
Det är en Ford av 1969 års modell som köptes ett drygt halvår tidigare för att transportera bröllopsgäster till Citadellet där han driver företaget Landskrona slott AB.
Köpekontrakt tecknas och bilen anländer till Schweiz den 3 maj 2004. Men den bilintresserade tandläkaren anar snart oråd.
Det finns ett visst antal Ford Mustang Shelby i världen och den han har köpt är inte en av dem.
Chassinumret är felaktigt och det riktiga verkar ha slipats bort från ena innerskärmen. Den speciella ramförstärkningen saknas dessutom. Av allt att döma har han köpt en ombyggd Ford Mustang, alltså en betydligt mindre exklusiv modell.
Skuggan faller över Mats Wilhelmsson, men han slår ifrån sig och hävdar att han själv har blivit lurad.
Den amerikanska säljaren däremot hävdar att bilen såldes som en Mustang ombyggd för att likna en Mustang Shelby, men original var det aldrig.
Och en besiktningsman vid Västsvenska industri- och handelskammaren uppger att bilen hade chassinummer som en Mustang när den kom till Skandiahamnen.
På Svensk bilprovning upptäcks att papperna från USA innehåller två olika nummer, ett gällande en Mustang och ett gällande en Mustang Shelby. Enligt Mats Wilhelmsson får han på bilprovningen veta vilket av dem som ska stansas innanför innerskärmen där det saknas ett.
Efter att ha stansat och efter att ha sålt bilen till tandläkaren i Schweiz, åtalas han för grovt bedrägeri. Köparen har betalat 520 000 kronor för en Mustang Shelby när det i själva verket är en Mustang värd hälften.
Gå till toppen